Vervang uw gloeilampen door led-lampen en bespaar energie

De gloeilamp wordt vrijwel niet meer verkocht. Deze lampen verbruiken namelijk veel energie. Heeft u nog gloeilampen? Vervang deze door led-lampen en bespaar daarmee op uw energierekening.

1. Zorg voor de juiste fitting

Als u uw gloeilampen wilt vervangen, is het belangrijk dat u led-lampen koopt in de juiste fitting. De meest voorkomende varianten zijn E14 (kleine fitting) en E27 (grote fitting). Dankzij verloopfittingen past een kleine fitting ook in een grote. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Led-lampen zijn vaak net iets dikker of langer dan de traditionele gloeilamp. Houd daar rekening mee u als u de lampen gaat vervangen.

2. Dimmen

Led dimmen kan wel degelijk, zolang dat maar met de juiste dimmer gebeurt. Als een led-lamp dimbaar bestempeld is, wil dat echter nog niet altijd zeggen dat het goed werkt op uw dimmer. De oudere types van dimmers flikkeren op bepaalde standen. In sommige gevallen zult u de dimmer dus moeten vervangen.

3. Lichtkleur

Led-lampen hebben verschillende lichtkleuren. Dat wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager de K-waarde, hoe warmer de lichtkleur is. Wilt u een led-lamp met een soortgelijke kleur als de gloeilamp? Kies dan voor een led-lamp met een kleurtemperatuur van 2700K.

Besparing met led-lampen

Een led-lamp is maar liefst 85 procent zuiniger dan een gloeilampen. Het verbruikt 75 procent minder dan een halogeenlamp. De aanschafprijs is daarentegen wel hoger: gelukkig betaalt u op termijn minder, omdat de lampen ontzettend lang mee gaan. De levensduur is daarmee erg hoog. Daarnaast kunt u besparen door optimaal gebruik te maken van het daglicht. Zorg ervoor dat de gordijnen overdag open zijn. Daarmee bespaart u ook veel geld, omdat u de lampen simpelweg minder vaak aan hebt.

Tip: bespaar ook geld door energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Energie vergelijken kan resulteren in een besparing op uw energierekening tot wel 450 euro per jaar.

Oude gloeilampen weggooien

U kunt de oude gloeilampen gewoon weggooien in de vuilnisbak. Spaarlampen moeten daarentegen apart ingeleverd worden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo