Vervangende slimme meters ook niet veilig

slimme-meter-landisVorig jaar kwam na een onderzoek naar boven dat er ruim 40.000 slimme meters onveilig bleken te zijn. Deze slimme meters werden vervangen voor andere meters. De SodM Toezichtsorgaan Staatstoezicht op de mijnen concludeert dat de vervangende slimme meters ook niet veilig blijken. De onveilige slimme meter betreft de Landis+Gyr. Het schroefdraad bleek te kort waardoor gaslekkage kan ontstaan met een veiligheidsrisico.

Radar kaartte het probleem met de slimme meter aan

Radar van de Avrotros bracht dit onderwerp dan ook ter sprake. Het gaat om een zogeheten productiefout en zou niet meteen een gevaar vormen. Alle netbeheerders hebben daarop de onveilige slimme meters vervangen. Nu blijkt dat ook het vervangende model een te kort schroefdraad heeft. En dat brengt hetzelfde veiligheidsrisico. De SodM wil dat netbeheerders een andere controle uitoefenen om dit soort problemen te voorkomen. Het huidige controlesysteem voldoet niet en is tijdrovend.

Pas controle op de slimme meter aan

In een nieuw controlesysteem kunnen de risicovolle slimme meters ingevoerd worden. Alle netbeheerders weten dan welke modellen onveilig zijn. Nu wordt er naar specifieke gevallen gekeken. De nieuwe slimme meters zijn dan wel goedgekeurd maar goed gecontroleerd zijn ze niet. De slimme meter in een veilige toestand zorgt ervoor dat de meterstanden van afstand afleesbaar zijn. De energieleverancier kan met deze gegevens de jaarrekening opmaken. Het kan handig zijn maar is tevens kwetsbaar. De privacy van de gebruiker kan geschaad worden. Daarom hebben sommige consumenten de slimme meter geweigerd.

Weigeren van de slimme meter is toegestaan

Het weigeren van de slimme meter is toegestaan. Er zijn bijvoorbeeld apps die te hacken zijn. Als er weinig energie wordt verbruikt betekent dit vaak dat de bewoner niet thuis is. Inbrekers kunnen hun voordeel hiermee doen. Ook vindt de consument het vervelend dat de energieleverancier deze data heeft. Vaak worden er op maat aanbiedingen geboden. Aan de hand van het energieverbruik van de klant. Niet iedereen is daar over te spreken.

Kloppen de meterstanden wel?

Verder moet men er niet vanuit gaan dat de slimme meter echt accuraat is. Controleer de meterstanden ondanks dat u een slimme meter heeft. Want ook dit verbruik kan afwijken. U weet als het goed is wat u gemiddeld verbruikt. Leg dit verbruik naast het verbruik dat de energieleverancier heeft. Misschien is de juiste periode niet berekend, zoals een periode van anderhalf jaar die aangehouden wordt. Fouten maken is menselijk, dus ga er niet zonder meer vanuit dat het toch wel klopt.

En soms geven we de juiste meterstanden door maar komt dit niet overeen met wat de energieleverancier heeft. U kunt in bezwaar gaan in zulke gevallen. Doet dit ook tijdig en laat bewijs zien. Als u bijvoorbeeld de meterstanden door moet geven doet dit met een foto. Er is niks mis mee om bijvoorbeeld elke maand een foto te maken van uw meterstand. Wanneer er achteraf zaken onduidelijk zijn of niet kloppen kunt u aan de bel trekken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo