Moet ik mijn verwarming hoger zetten nu het vriest? Vaak is dat de eerste gedachte, maar nee dat hoeft niet. De verwarming kan gewoon constant blijven op 20 graden. U mag gerust extra kleding aantrekken. Dikke sokken bijvoorbeeld helpen heel goed. En een heerlijk warm gebreid vest. Als u dit doet dan heeft u geen last van de kou. En een constante temperatuur in huis van 20 graden is echt nog behaaglijk.
Zet uw thermostaat nooit helemaal uit
Zet uw thermostaat s’nachts op 16 graden, want als u de thermostaat geheel uitzet dan moet uw cv veel harder werken om te stoken. Dus dat is niet verstandig en kost uiteindelijk meer gas en geld. De deuren gesloten houden is natuurlijk ook een goede tip. Vaak als we even in de keuken moeten zijn krijgt de deur een zwaai en blijft deze half open staan. Zo kan de warmte natuurlijk gemakkelijk wegglippen. En dat willen we niet. En hoe raar het ook klinkt, zet uw ramen op een kiertje voor een half uurtje per dag. Zo is er ook weer verse lucht voorradig.
Blijf ventileren voor gezonde lucht in huis
De verse lucht zorgt er ook voor dat er niet teveel vocht in huis ontstaat. Dit vocht moet er wel uit kunnen. Als de luchtvochtigheid hoog is, dan heeft uw cv moeite om dit fatsoenlijk te verwarmen. En ook is het niet goed voor uw gezondheid. Te vochtig en te droog is dus niet goed. Vandaar de tip om de ramen zo’n 30 minuten per dag open te zetten. Zo verdeelt u de warmte goed in huis.
Verwarming hoger zetten nu het vriest?
Slimme stokers draaien de radiatoren uit in overige vertrekken. Maar als het buiten flink vriest dan kunt u deze beter wel opendraaien. U voorkomt hiermee dat het water in de leidingen kan bevriezen. Probeer zoveel mogelijk warm te blijven. Blijf lekker onder de dekens liggen, en sta ook van tijd tot tijd om te bewegen. Uw bloedsomloop circuleert daardoor beter waardoor u ook warm blijft.
Huurwoning in dermate slechte staat? Schakel de huurcommissie in
Niet elke woning is even goed geïsoleerd. Als dit mogelijk is en uw portemonnee laat het toe? Isoleer dan in ieder geval uw muren en het dak bijvoorbeeld. Hoe beter u isoleert des te minder u hoeft te verstoken. Niet iedereen kan isoleren omdat ze een huurwoning huren. En dan hangt het van de verhuurder af of de woning verbeterd wordt. Is uw woning in zo’n dermate slechte staat dat stoken echt duur wordt? Trek dan aan de bel bij uw verhuurder. Zij moeten binnen een korte termijn hierop reageren.
Enkel glas is helaas geen gebrek
Het jammere is wel dat als uw woning geen dubbel glas heeft dat uw verhuurder niet verplicht is dubbel glas te plaatsen. Dit wordt namelijk niet gezien als een gebrek. Wat wel gezien wordt als gebrek, zijn schimmel en daaruit komende vochtproblemen. En scheuren in de muren of het kozijn mogen ook als gebrek genoteerd worden. Maak ook goede foto’s van de gebrekkige situatie thuis. Deze laten de situatie haarfijn zien. Als er geen deugdelijke ventilatie in huis is dan is dit ook een gebrek. Geef de punten aan en uw verhuurder zal deze gebreken wel moeten oplossen.
Gaat de verhuurder nergens op in? Dan mag u zich wenden tot de huurcommissie. Zij bekijken uw zaak en kunnen helpen met een tijdelijke huurverlaging omdat u gebreken heeft. Deze verlaging blijft dan gelden totdat de verhuurder alles opgelost heeft. Wel is het zo dat als uw verhuurder de gebreken heeft opgelost waardoor uw woning een zuiniger energielabel krijgt dat uw huur hoger kan worden.
Opnieuw energie vergelijken is ook slim
Slimmer omgaan met uw verwarming wanneer het vriest is dus het devies. De standaard temperatuur van 20 graden is dus altijd prima te doen. Als u lekkere pantoffels aantrekt en een dik vest zult u niets merken van de temperaturen buiten. Uw energierekening hoeft hier in ieder geval niet onder te lijden. Pak het gewoon slim aan. Uw gasverbruik is tegenwoordig al duur genoeg. Pak daarnaast ook uw historische verbruik erbij, en begin ook opnieuw met energie vergelijken. Vaak vindt u dan een goedkopere energieleverancier. Dit scheelt al snel enkele tientjes per maand in uw voorschotbedrag.