Ben je verzekerd tegen schade als je je auto uitleent

Ben je verzekerd tegen schade als je je auto uitleent?

Heb je een auto voor de deur staan én wil iemand die graag even lenen? Dan zal dat over het algemeen geen problemen opleveren. Je leent je auto uit én nadien staat deze weer keurig voor je woning. Echter kan er natuurlijk ook wel iets misgaan. Heeft je vriend(in) je auto in de prak gereden? Oei! Dat is natuurlijk nooit fijn. Ben je dan verzekerd tegen schade als je je auto leent? In dit artikel lees je daar meer over.

Kenteken

De autoverzekering is altijd afgesloten op het kenteken van de auto. Dat betekent dus dat het niet uitmaakt wie in de auto rijdt. De auto is wel gewoon verzekerd: ook wanneer je je auto uitleent. Er is echter wel een voorwaarde. Je moet namelijk toestemming hebben gegeven aan degene die jouw auto heeft geleend. Bovendien moet diegene ook een geldig rijbewijs hebben.

Schade door een derde?

Stel je eens voor: je hebt je auto uitgeleend en er is schade ontstaan. In eerste instantie wordt er dan gekeken naar de dekking van jouw autoverzekering. Heb jij een WA-autoverzekering? Dan wordt er dus niets vergoed door de verzekeraar. Ben jij WA + beperkt casco of misschien zelfs allrisk verzekerd? Dan kun je de schade wel verhalen via de autoverzekeraar.

Schadevrije jaren

Als je schade claimt, heeft dat directe gevolgen op je schadevrije jaren. Dat is dus ook het geval wanneer er schade is gereden met jouw auto door een derde persoon. Je zult dus weer een hogere premie betalen, omdat je bonusmalus ladder weer daalt. Minder korting door iemand anders zijn schade dus: dat is vervelend!

Betreft het kleine schade? Dan is het misschien verstandiger om dit niet te claimen. Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend, kan de schade zelf laten repareren bij een garage. Uiteraard kan hij of zij die schade ook betalen aan jou of aan de garage. Immers had hij of zij de auto geleend en de schade gereden.

Voorkom verrassingen en maak duidelijke afspraken

Ben je van plan om je auto uit te lenen? Zorg er dan voor dat je duidelijke afspraken maakt. Wat gebeurt er in geval van schade? Zorg ervoor dat dit duidelijk is, voordat je de auto daadwerkelijk meegeeft.

Kinderen

Leen je je auto uit aan je zoon of aan je dochter? Dan hoeft dat geen probleem te zijn voor je autoverzekering. Echter moet jij wel de hoofdbestuurder zijn. Het kan dus niet zo zijn dat je zoon of dochter meer in de auto rijdt dan jij. Automobilisten tot en met 24 jaar worden namelijk gezien als een risicogroep. Dat resulteert dus vaak ook in een hogere premie. Verder geldt er vaak ook een eigen risico als je zoon of dochter, tot 24 jaar, schade rijdt aan je auto. Dat verschilt per verzekeraar.

Zorg voor een goede autoverzekering

Het is belangrijk dat je je goed verzekert. Zorg er daarom voor dat je een geschikte autoverzekering uitzoekt. Gelukkig kun je via Power.nl gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken.

Een reactie plaatsen