Telefoonverzekering

Heb je zojuist een nieuwe smartphone gekocht? Dan kun je een telefoonverzekering vergelijken. Als je dat van plan bent, is het wel belangrijk om na te gaan of je dit echt nodig hebt. Je hebt namelijk ook nog te maken met eigen risico en uiteraard betaal je premie. Op deze pagina vertellen we je over alle ins en outs met betrekking tot telefoonverzekeringen.

Smartphone gekocht bij de winkel?

Eenieder die een smartphone koopt bij de winkel heeft het riedeltje vast weleens gehoord: wil je ook graag een telefoonverzekering afsluiten? Dat is echter nog geen reden om het direct te doen. De winkelmedewerker wil ook graag upsalen en daarom biedt hij jou dit dan ook aan. Hij of zij weet de voordelen natuurlijk goed te benoemen. Niet dat het een onnodige verzekering is, maar in bepaalde gevallen kan het zeker handig zijn. Als je een beetje onhandig met je smartphone bent, kan het zeker handig zijn. Ongeveer een op drie Nederlanders heeft een telefoonverzekering, dus je bent zeker niet de enige als je er eentje neemt. Deze verzekering kent echter zijn voor- en nadelen.

Wat is een telefoonverzekering precies?

Een telefoonverzekering is een verzekering, waarbij je een bedrag uitgekeerd krijgt als je smartphone defect raakt. Dit is onder bepaalde voorwaarden en geldt niet voor alle schade. Vaak wordt er een eigen risico gerekend bij een schademelding.

Telefoonverzekering vergelijken: dit zijn de kosten

Als je een telefoonverzekering vergelijken gaat, is het natuurlijk wel zo fijn om te weten wat een dergelijke verzekering kost. Gelukkig is een telefoonverzekering vergelijken geheel gratis via Power.nl, dus start je vergelijking gerust! De premies zijn vaak relatief hoog in relatie tot de waarde van de smartphone. Voor een smartphone van circa 500 euro betaal je soms een vijfde. Smartphones worden iedere dag gebruikt en worden overal mee naar toegenomen. Er is dus ook meer risico dat er iets mee gebeurt. Sommige telefoonverzekeringen zijn maandelijks opzegbaar, terwijl je andere verzekeringen minimaal voor een jaar moet aanhouden.

Bekijk ook: smartphones met abonnement vergelijken

Eigen risico en voorwaarden

Doorgaans heb je ook nog een eigen risico bij je verzekering. Vaak is dit bedrag zo’n 50 tot 100 euro. Als je een telefoonverzekering vergelijken gaat, is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Verder dien je nog rekening te houden met de voorwaarden van je verzekeraar. Niet alle schade wordt namelijk gedekt onder de verzekering.

Een telefoonverzekering vergelijken: heb ik een telefoonverzekering nodig?

Een telefoonverzekering vergelijken is natuurlijk helemaal vrijblijvend. Aan de hand van de berekening kun je voor jezelf nagaan of het daadwerkelijk nodig is. Sommige schade kun je namelijk ook zelf wel betalen. Heb je je smartphone bijvoorbeeld zelf laten vallen? Een Android-smartphone kun je vaak al goedkoop laten repareren. Heb je daarentegen de iPhone XS? Dan moet je al gauw rekenen op kosten rond de 350 euro bij de officiële Appel retailer. Echter is de telefoonverzekering van de iPhone XS ook weer aardig prijzig. Je kunt in dat geval natuurlijk ook een extra stevig hoesje kopen, als je een beetje onhandig bent.

Andere verzekeringen voor je smartphone

In sommige gevallen is je smartphone al verzekerd. Ga jij bijvoorbeeld op reis en wordt je smartphone gestolen? Dan kun je ook bij je reisverzekering aankloppen. Heb je je smartphone thuis laten vallen? Dan kun je mogelijk ook bij je inboedelverzekering aankloppen. Je zult dus ook rekening moeten houden met andere verzekeringen. Het is belangrijk dat je je niet dubbel verzekerd tegen bepaalde zaken.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

telefoonverzekering vergelijken

Telefoonverzekering vergelijken: hier kun je op letten

Als je een telefoonverzekering vergelijken gaat, is het raadzaam om te letten op enkele aandachtspunten. Denk om de volgende zaken:

Controleer de algemene voorwaarden en/of polisvoorwaarden

Een telefoonverzekering kent natuurlijk algemene voorwaarden en/of polisvoorwaarden. Het is ontzettend belangrijk dat je deze goed nagaat. Niet alleen de verzekeraar heeft rechten en plichten, maar jij hebt die ook. Verder vind je hier belangrijke informatie over onder andere contractduur, opzegtermijn en manier van opzeggen.

Let op de contractperiode

Als je een telefoonverzekering vergelijken gaat, is het belangrijk dat je let op de contractperiode. Soms is deze maandelijks opzegbaar, maar soms zit je er ook een jaar aan vast. Verder is het belangrijk om te weten dat je de premie iedere maand weer betaalt, zolang je contract loopt. Deze premie daalt niet naar mate je smartphone minder waard wordt.

Controleer het bedrag eigen risico

Iedere telefoonverzekeraar hanteert een eigen risico. In het geval van schade of diefstal dien je dit eerste bedrag zelf te betalen. Dit bedrag kan variëren per verzekeraar, maar is vaak tussen de 50 en 100 euro. Je betaalt dus zelf ook mee aan eventuele schade.

Hoogte van de premie

De hoogte van de premie is natuurlijk erg belangrijk als je een telefoonverzekering vergelijken gaat. Bij een hogere premie worden vaak meer zaken vergoed. Daarnaast speelt de waarde van je smartphone hierin ook een belangrijke rol. Een telefoonverzekering voor een iPhone XS is duurder dan een Android-smartphone van 250 euro.

Dagwaarde van je smartphone

De dagwaarde van je smartphone is ook een belangrijke factor om mee te wegen. Sommige verzekeraars keren, in het geval van diefstal, de nieuwwaarde van je smartphone uit. Anderen geven slechts de dagwaarde. Als je al een vrij oude smartphone hebt, kan het vaak ook niet uit om een dergelijke verzekering af te sluiten. Een telefoonverzekering vergelijken doe je in principe dus alleen voor nieuwe smartphones.

Voordelen van een telefoonverzekering

Als je een telefoonverzekering vergelijken en afsluiten gaat, kun je in ieder geval genieten van de volgende voordelen:

  • Extra zekerheid voor je smartphone;
  • Je kunt online een telefoonverzekering vergelijken en zo op zoek naar de beste deal;
  • Veel telefoonverzekeringen zijn maandelijks opzegbaar. Bevalt het je toch niet? Dan kun je deze na een maand weer opzeggen;
  • Nieuwe smartphones, waaronder iPhone XS, zijn bijzonder prijzig. De nieuwwaarde is ruim 1.000 euro en het is dan wel zo fijn als je dat verzekerd hebt.

Nadelen van een telefoonverzekering

Uiteraard kent de smartphoneverzekering ook zeker wel een aantal nadelen. Het is dus erg belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken:

  • In het geval van diefstal moet je wel aantonen dat er zichtbare schade is. Als je je smartphone ergens hebt laten liggen, wordt dat niet gezien als diefstal. Ook als je smartphone uit je jas wordt gestolen, wordt er doorgaans niets vergoed;
  • Als je slachtoffer bent geworden van een overval, dien je aan te tonen dat je je hiertegen verzet hebt. Dat is natuurlijk absurd, maar helaas hanteren de meeste verzekeraars dit wel. Het is dus ook een moeilijk bewijsbaar punt en dat maakt het ook erg lastig om aanspraak te maken op je verzekering;
  • In het geval van schade moet je aantonen dat dit niet opzettelijk is gebeurd. Daar zal je dus goed over na moeten denken;
  • De kosten van een telefoonverzekering zijn relatief hoog;
  • In sommige gevallen ben je al verzekerd tegen eventuele schade. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering;
  • De premie daalt niet, maar de waarde van je smartphone daalt wel. Er komen immers steeds nieuwe smartphones uit. Na een jaar opnieuw een telefoonverzekering vergelijken kan dus ook geen kwaad.

Conclusie: wel of geen telefoonverzekering vergelijken en afsluiten?

Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen op elkaar afweegt. Een op de drie Nederlanders heeft een telefoonverzekering afgesloten. Het biedt natuurlijk wel de nodige zekerheid, maar je betaalt daar ook voor. Houd er rekening mee dat je soms ook al verzekerd bent via je inboedelverzekering. Denk er daarom goed over na.

Hulp nodig met een telefoonverzekering vergelijken?

Wil je graag een telefoonverzekering vergelijken, maar kom je er toch niet helemaal uit? Of twijfel je toch nog ergens aan? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Uiteraard helpen we je graag. Op werkdagen zit onze klantenservice voor je klaar. Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en we zullen je zo spoedig mogelijk een reactie sturen.