Vlaamse regering wil in 2015 gratis kWh en water afschaffen

geldenergie

De gratis kWh en de hoeveelheid gratis water die de Belgische overheid nu ”gratis” aan haar burgers verstrekt zal als het aan de nieuwe Vlaamse regering ligt komen te vervallen. De Vlaamse regering beargumenteerd dat de sociale en duurzame doelstelling niet worden behaald. Daartegen over stellen ze wel dat ze maatregelen gaan treffen om het energietekort tegen te gaan.

Gratis stroom voor huishoudens al sinds 2003

In 2013 beloofde Minister Jean Marc Nollet van Energie dat Waalse huishoudens in 2014 500 kilowatt elektriciteit gratis zouden ontvangen. Deze regeling bestaat al sinds 2003 dat ieder huishouden in Vlaanderen het recht heeft op 100 kWh stroom plus 100 kWh per lid van het huishouden.

Overheid bied vervangende maatregelen

De overheid wil extra gaan investeren in renovatie”s en premie’s voor energiebesparende projecten. Ook moet er een sociaal programma komen voor HR-glas en muurisolatie. Maar de ‘gratis” stroom was juist voor de armen opdat deze meer lucht kregen financieel. Dus die extra maatregelen zijn op deze groep huishoudens niet van toepassing.

Ook zal het certificaat voor duurzame energie worden vereenvoudigd. En willen ze de ondersteuning voor technieken voor bijvoorbeeld windenergie gaan afbouwen. Bedrijven die veel energie verbruiken krijgen een energienorm opgelegd, de som van de kosten die het mee brengt voor de arbeidsintensieve bedrijven zullen niet hoger worden dan de buitenlandse norm.

Het bevriezen van de Belgische energieprijzen in 2012 tot aan nu heeft voor een tekort gezorgd bij de netbeheerders, deze moeten dan nog worden opgemaakt en opgevangen worden.

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo