De voor- en nadelen van tweedehands zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen op de daken. Dat brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat u op termijn veel geld bespaart. Helaas moet er wel eerst een relatief hoog bedrag geïnvesteerd worden in de zonnepanelen. Vaak bent u zo 5.000 euro kwijt. Zijn tweedehands zonnepanelen misschien een alternatief voor mensen die niet al te veel te besteden hebben?

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen verdienen zich doorgaans binnen zeven tot tien jaar terug. Rond het vijftiende jaar komen er vaak nog een aantal extra kosten om de hoek kijken. Vaak moet de omvormer namelijk worden verwisseld. Verder is er maar weinig tot geen onderhoud nodig. Soms zult u de zonnepanelen moeten schoonmaken. Gelukkig kunt u dat vaak ook zelf doen. Dat kost u dus alleen tijd en wat schoonmaakmiddelen. U kunt kiezen voor nieuwe zonnepanelen, maar u kunt ook kiezen voor tweedehands zonnepanelen. Hieronder leest u over de voor- en nadelen.

De voor- en nadelen van tweedehands zonnepanelen

Tweede zonnepanelen klinken misschien als een verstandige keuze. Echter is dat niet altijd het geval, De vorige eigenaar wil er, om wat voor reden dan ook, vanaf. Wellicht wil hij of zij namelijk nieuwe modellen, die bijvoorbeeld meer energie opwekken. Hoe ouder zonnepanelen zijn, hoe minder energie deze ook opwekken. Wellicht moest de vorige eigenaar inmiddels zijn omvormer vervangen en bedacht hij zich dat hij zijn huidige zonnepanelen ook gewoon kan verkopen. De kwaliteit van tweedehands zonnepanelen is minder goed dan nieuwe zonnepanelen en daarmee zijn tweedehands zonnepanelen vaak geen goede keuze.

Zijn er dan wel voordelen van tweedehands zonnepanelen? Die zijn erop zich. Als u weinig budget heeft, kan het natuurlijk handig zijn indien u deze voor een prikkie kunt kopen. Daarnaast worden de zonnepanelen voor een tweede maal gebruikt en verdwijnt het niet op de vuilnisbult. Dat is in ieder geval goed voor het milieu.

Kies altijd voor een erkende installateur

Als u graag zonnepanelen wilt laten installeren, is het raadzaam om te kiezen voor een erkende installateur. Zij kunnen u eventueel ook adviseren in het wel of niet kopen van tweedehands zonnepanelen. In beginsel is dat echter geen goede keuze.

Energie vergelijken?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. U kunt dan ieder jaar profiteren van een flinke welkomstkorting. Daarmee kunt u al gauw enkele honderden euro’s besparen. Dat geld kunt u eventueel ook weer investeren in nieuwe zonnepanelen! Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo