Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser? Ben je van plan een vaatwasser te kopen om het je makkelijker te maken in de keuken? Een vaatwasser is een handig apparaat en toegegeven: Het scheelt jou het doen van de vieze vaat.  Een vaatwasser kopen doen we niet elk jaar, tenminste dat is niet de bedoeling. Een vaatwasser hoort minstens een tien jaar mee te gaan in het huishouden. Een vaatwasser is een vaatwasser zou je denken. Toch is dat niet het geval, want ze zijn er met verschillende capaciteiten. Power.nl legt je uit waar je op kan letten bij het kopen van een vaatwasser.

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?

Je denkt misschien: Tja ik wil dat de vaatwasser mijn vaat wast zonder dat ik het zelf hoef te doen. En dat is een logische gedachte want daar is het apparaat ook voor bedoeld. De prijzen kunnen namelijk uiteen lopen. Ze zijn al te koop vanaf circa €200, en je kunt natuurlijk ook eentje tweedehands aanschaffen. Maar het energielabel is ook van belang. Want hoe vaak denk je de vaat te gaan wassen? Heb je een groot gezin? Dan zul je vaker de vaat wassen dan bij een stel of alleenstaande zonder kinderen. En ga je voor een geïntegreerde vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser.

Een geïntegreerde vaatwasser sluit weer het beste aan bij je keukenkastjes. Het wordt ook wel een inbouw vaatwasser genoemd. Het zal dan hetzelfde deurtje krijgen als de rest van je keukenkastjes.

Geen onzuinige vaatwasser kiezen

De prijzen voor een vaatwasser kunnen flink uiteen lopen. Dus als je bepaald hebt of het een vrijstaand model wordt of een geïntegreerd model wordt. Dan ga je vandaar uit dus letten op het energieverbruik, dus het energielabel. Het zou zonde zijn als je een ”goedkopere” vaatwasser aanschaft die best veel stroom verbruikt. Het apparaat neemt je dan wel de vaat uit handen, maar zorgt wel voor een hogere energierekening. En dat is juist niet de bedoeling. De vaatwasser hoort tijd maar ook stroom te besparen.

Een Miele er is geen betere?

Zoals het uiteraard bij de meeste modellen onder elektrische apparatuur het geval is, is Miele vaak het beste product. Ook onder de vaatwassers. Maar een Miele vaatwasser is ook flink aan de prijs. Als je daar niet veel voor voelt omdat het niet in je budget valt, dan kun je andere merken overwegen. Wat vooral belangrijk is dat je kijkt naar het energielabel. Natuurlijk zijn er ook merken die minder goed presteren. Dus daar kun je ook op letten. Er zijn dus volop vaatwassers die redelijk presteren voor minder geld.

Besteklade en de indeling van de vaatwasser

De beste uit de test van vaatwassers zijn bijvoorbeeld een Siemens, Bosch en Miele. Een Bosch wordt omschreven als Beste Koop. Toch hoef je niet persé voor deze merken te kiezen. Zo heeft Beko ook redelijk goede vaatwassers net als AEG die heeft. Waar je ook op kunt letten is de indeling van de vaatwasser. Zo hebben vele vaatwassers een bestekmandje die onderin de vaatwasser staat. En andere vaatwassers hebben weer een besteklade. Of dat handig is dat moet je zelf ondervinden. Wij zelf hebben een vaatwasser met bestekmandje en daar past wel meer bestek in. Net als groot bestek.

Let op het aantal vaatwasprogramma’s

Hoeveel vaatwas programma’s heeft de vaatwasser van jouw keuze? Ook wel couverts genoemd in de omschrijving. Een eco programma is aan te raden, want dat betekent dat dat programma het minst aan stroom verbruikt. Een programma waar een halve vaat in zit is ook handig. Bekijk dus vooral welke programma’s jou het meest aanspreken. Sommige vaatwassers hebben programma’s die enorm lang duren. Niet iedereen vind dat even prettig.

Als er een extra droogprogramma op zit is dat ook een ideale optie. Maar het is niet van levensbelang. Wat wel handig is is als er een nachtprogramma is, dan draait de vaatwasser s’nachts met minimaal geluid.

Een vaatwasser voor de kleine portemonnee

Merken zoals Indesit, Etna en Whirlpool verkopen de goedkopere vaatwassers. Het loont altijd even om deze te vergelijken. Ze zijn niet per definitie slechter, maar er zitten wel modellen tussen die ondermaats presteren. Als je een hele goedkope vaatwasser aanschaft dan is de kans aanwezig dat deze niet de gewenste tien jaar meegaat. Vaak ontstaan er in de eerste jaren al technische problemen. En dat wil je juist voorkomen. Probeer de middenweg te vinden als je budget niet erg toereikend is. AEG en Beko verkopen redelijke vaatwassers in het middensegment.

Ken je het merk niet van de vaatwasser die je hebt gezien? En kun je er ook geen reviews over vinden? Zoek dan liever een andere vaatwasser uit.

De fabrikant of de winkel biedt overigens ook een standaard garantie, dus mocht je vaatwasser binnen de kortste keren kapot gaan, dan kun je gewoon terug gaan ermee.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart