Waarom langzaam hardlopen

Waarom langzaam hardlopen?

Veel mensen vinden het leuk om eens te gaan hardlopen. Het mooie daarvan is, is dat je op je eigen tempo kunt lopen. Veel hardlopers gaan naar de sportschool of gaan naar buiten voor een sessie. De meesten onder ons zullen relatief snel hardlopen. Langzaam hardlopen is echter ook een goed idee. In dit artikel vertellen we jou daar meer over.

Wanneer loop ik langzaam?

Uiteraard kan je hier nog wel een beetje in variëren. Dat is namelijk afhankelijk van je eigen conditie en het is afhankelijk van de afstand dat je wilt hardlopen. Een korte hardloopsessie van 5 kilometer is natuurlijk anders dan een halve marathon. Probeer in ieder geval continu eenzelfde tempo aan te houden als je gaat hardlopen. Je zult dus zelf moeten ondervinden wat jouw ideale tempo is. Probeer eventueel je hartslag bij te houden. Aan de hand daarvan kun je namelijk gemakkelijk nagaan of je het juiste tempo aanhoudt.

Langzaam hardlopen: hoe ga ik te werk?

Als je net begint met hardlopen, is het vooral raadzaam om een ‘langzame’ sessie in te plannen. Je lichaam moet nog wennen aan de training. Geef je lichaam een kwartiertje de kans om op te warmen. Ook is de cooling down erg belangrijk. Probeer zo’n twee tot vier keer per week te trainen. Zorg ervoor dat je bij de helft van de training een korte intervaltraining volgt. Hier kun je dus langzaam hardlopen. In totaal kun je dus zo’n 75 procent van je wekelijkse kilometers langzaam lopen.

Loop verschillende tijden en afstanden

Als je veel hardloopt, is het raadzaam om eens op verschillende afstanden te trainen. Als ervaren hardloper kun je prima ruim 90 minuten lopen. Begin je net met trainen? Dan kun je eens beginnen met een half uurtje. Een mediumtraining is 45 tot 90 minuten. Probeer daar naar toe te werken.

Langzaam hardlopen kent vele voordelen

Misschien is het niet erg leuk en klinkt het ook vooral erg saai: langzaam hardlopen. Toch is het juist ontzettend goed voor je. Het geeft je de volgende voordelen:

  • Je kunt beter herstellen van eerdere (zwaardere) trainingen;
  • Het verbetert het zuurstofgebruik en glycogeenvoorraad;
  • Het verhoogt de hoeveelheid mitochondria;
  • Je leert efficiënter te sporten;
  • Je krijgt meer geduld en discipline;
  • Voorkomen van blessures.

Ook leuk: Ga je liever op de fiets naar buiten? Bekijk ons overzicht van mountainbikes!

Een reactie plaatsen