Wanneer energie besparen noodzaak wordt

Als energie besparen noodzaak wordtWanneer energie besparen noodzaak wordt dan moeten we maatregelen treffen. Het gaat hier vaak om consumenten met een laag inkomen. Voor degenen met een modaal of hoog inkomen is energie besparen vaak geen noodzaak. Maar met de stijgende energiekosten worden de lage inkomens hier toch toe gedwongen. En dat is zorgelijk. Vaak weten ze niet waar ze beginnen moeten. Ze denken dat de verwarming eerder uitzetten genoeg is. Of men bewoont een heel slecht geïsoleerde woning. Wat doet u dan?

Isoleren kost vaak duizenden euro’s

Als u in een slecht geïsoleerde woning woont en u bent de eigenaar ervan dan rest u vaak niets anders dan de boel te isoleren. En isoleren kan een duur grapje zijn. Niet iedereen is bij machte om alles te isoleren. De gemiddelde spouwmuurisolatie kost al snel €2000. Warmte stijgt omhoog dus dakisolatie is een logisch gevolg. Isoleert u dak, muur en vloeren? Dan mag u al denken aan een investering van €8000. Oudere woningen die gebouwd zijn in de jaren 60 en 70 behoeven betere isolatie. Gelukkig worden er subsidies verstrekt mocht men willen isoleren.

Goede isolatie leidt tot veel lagere stookkosten

U doet er dan goed aan om een gedegen isolatieplan op te stellen en verschillende offertes op te vragen. U krijgt dan een compleet beeld van hoe dit in zijn werk gaat en wat de uiteindelijke kosten zijn. Als de woning goed geïsoleerd wordt zult u uw energierekening zien dalen. Het scheelt na isolatie vaak honderden euro’s aan energiekosten per jaar. Dus het is het overwegen waard. Maar wat nu als u niet de trotse eigenaar bent van een koopwoning maar een woning huurt? U kunt dan aangeven bij de verhuurder dat uw woning betere isolatie behoeft. U kunt zelfs berekenen of uw huurprijs niet te hoog is als uw woning in een dermate slechte staat verkeerd.

Wanneer energie besparen noodzaak wordt

Huurt u een woning waarvan de huurprijs boven de €720 euro ligt maar u heeft een laag inkomen? Dan kunt u in aanmerking komen voor huurbevriezing. Deze maatregel staat los van de staat van de woning. De woonbond pleit overigens ook voor huurbevriezing van woningen met een zeer slechte isolatie. Men kan al op het meldpunt Energiealarm een melding doen. Daar kunt u klachten indienen als de energiekosten schrikbarend hoog zijn als gevolg van slechte isolatie. Het jammere is dat huurders vaak nog niet veel rechten hebben. Ze betalen vaak een te hoge huur terwijl de woning weinig tot niet geïsoleerd is. Dit resulteert weer in veel hogere verwarmingskosten.

Kom in actie als uw woning onderhoudsgebreken vertoont

Slecht geïsoleerde woningen hebben ijs op de ramen staan in de winter. Of last van heel veel condens op de ramen waardoor ook weer schimmel ontstaat. Ramen die ontzettend tochten. Natuurlijk kan men tochtstrippen plaatsen maar als de woning overal mankementen vertoont zal dat weinig uithalen. Enkel glas komt nog vaak voor in oudere woningen. En helaas is enkel glas geen reden om de huur te verlagen of te bevriezen. Maar stapelen de problemen zich op in de woning dan kan men zeer zeker aan de bel trekken bij de woonbond. Onderhoudsgebreken moet u met de verhuurder bespreken. Zij dienen dit op te lossen, vaak doen ze dit alleen niet of gedeeltelijk.

De huurcommissie kan uitkomst bieden

Wat een huurcommissie dan kan doen is een tijdelijke huurverlaging vaststellen. De gebreken zullen dan opgelost moeten worden. Het komt vaak voor dat oude woningen lekkages vertonen of in een slecht geval zelfs houtrot. Dit is natuurlijk zeer vervelend voor de huurder. En de energiekosten blijven helaas wel doorgaan. Blijf dan ook op uw strepen staan en kom in actie. Van elke melding die u doet maak er een kopie van. Zo kunt u uw correspondentie aantonen.

De kleine aanpassingen die zelf gedaan kunnen worden omvatten ook het opnieuw berekenen van uw energiekosten. Met de energievergelijker kunt u vervolgens op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier. Het is één van de maatregelen om uw energiekosten te verlagen. Sluit dan het liefst een jaarcontract af. U kunt dan te zijner tijd snel weer overstappen. Vaak levert het dan toch een bedrag van zo’n €250 per jaar op. En hoe zuur het ook klinkt vooral als u in een woning woont met gebreken. Probeer uw gasverbruik als het enigszins lukt laag te houden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo