Warme truiendag is bijna zover

Warme truiendag is bijna zover. Dit jaar valt warme truiendag op 7 februari 2020. Op deze dag doen duizenden mensen een extra trui aan. De focus ligt hierbij op het klimaat. De warme truiendag is vooral bedoeld om CO2 uit te sparen. Daarbij zien we vooral scholen en bedrijven hieraan meedoen. De gedachte achter deze dag is dat als we allen de thermostaat 1 graad lager zetten dat dit CO2 en het energieverbruik verlaagt. Zouden we dit altijd doen dan verlagen we significant de uitstoot.

Warme truiendag komt er weer aan

Het is een landelijke klimaatactie waar duizenden deelnemers aan mee doen. Degene die meedoet aan warme truiendag zal op die dag zo’n 6% energie besparen. Stel dat heel Nederland dit zou doen dan wordt er op die dag zelfs 6.3 miljoen kilo CO2 bespaart. En dat is natuurlijk erg veel. Op de website warmetruiendag.nl kan met zijn warmetruienactie zelfs op de kaart toevoegen. Nederland heeft de wens om in 2050 een schone energievoorziening te hebben.

Kinderen op scholen doen mee

Op scholen wordt de kinderen gevraagd en dus eigenlijk de ouders om de kinderen die dag een warme trui te laten dragen. Warme truiendag wordt weken van tevoren al gecommuniceerd in een brief. Zodat de thermostaat een graad naar beneden kan. Op die manier betrekt de school de kinderen bij deze actie. En leert het de kinderen de potentie van energiebesparing. Thuis ligt er vast wel een warme deken op de bank. En toegegeven wanneer we onder de deken zitten of liggen, dan houden we ons al warm. Daarvoor hoeft de verwarming dus niet hoger gezet te worden. Niet iedereen omarmt dergelijke acties.

Niet iedereen loopt warm voor warme truiendag

Vooral omdat energiebedrijven en de overheid kosten verhogen. En het is natuurlijk ook niet verplicht om er aan mee te doen. Het komt veel huishoudens al rauw op hun dak vallen wanneer de energiekosten wéér duurder worden. En het inleveren op comfort vind niet iedereen leuk. We vinden kiezen voor groene energie vaak al een goede keuze. En dat is het uiteraard ook. Energiebedrijven bieden groene energie van verschillende bronnen. De meest gekozen variant is afkomstig uit windenergie. Temeer omdat het aanbod daarin ook groter is.

Zachte winter zorgde automatisch voor lager verbruik

Zelf zetten we misschien ook al de thermostaat standaard lager. Vooral omdat het dit jaar toch al niet zo koud is als verwacht. Energiebedrijven zien dan ook al een daling in het gasverbruik. Consumenten hebben minder verbruikt tijdens de wintermaanden in 2019. Onze winter duurt nog even en dan breekt de lente ook weer aan. Dat betekent hogere temperaturen waardoor de verwarming automatisch minder vaak aan hoeft. En zelf een warme truiendag introduceren is ook geen slecht idee.

Dan komt 1 juli weer over een paar maanden, en dan wijzigen energiebedrijven vaak hun energie en gasprijzen. We zien in die maand net als in januari bij de eerste prijswijziging meer overstappers. De kosten opnieuw berekenen bij een energiecontract laat zien hoeveel er bespaart kan worden. Als u vind dat dit een overstap waard is kunt u overstappen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken