Warmteleveranciers moeten storingen online zetten

De ACM heeft alle warmteleveranciers opgedragen om storingen in hun warmtenet te publiceren. Dit komt voort uit het feit dat gebruikers van warmte voorheen en nu eigenlijk ook niet precies weten of ze voldoende gecompenseerd worden. Als de storingen online worden gezet kan een klant beter bekijken waar zij recht op hebben. De meeste warmteleveranciers stonden ervoor open.

Warmteleveranciers moeten storingen online zetten

Als sommige warmteleveranciers er niets mee doen dan kan de ACM een dwangsom of boete opleggen. Zoals het bij klanten van energie en gas een vergoeding bestaat tot compensatie, geldt dit ook voor warmteklanten. In het verleden wisten zij alleen niet waar zij precies recht op hadden. De Autoriteit wil dat de publicatie er komt zodat het makkelijk toegankelijk is. Bij een storing dienen de volgende gegevens duidelijk te zijn zoals:

  • Oorzaak van storing
  • Welk warmtenet en het aantal getroffen warmteklanten
  • Datum en tijdstip van de storing
  • De duur van de storing
  • Oorzaak van de storing

Een uitzondering op de regel als:

Duurt de storing minder dan 24 uur en betreft het de eerste storing van een kalenderjaar? Dan hoeven zij geen compensatie te betalen. De warmteleverancier krijgt dan ook de tijd om storing te verhelpen waarbij ze ook geen vergoeding hoeven uit te keren. Wel dienen ze dit tijdig aan de warmteklanten te laten weten. Zij kunnen dan aan de herstelwerkzaamheden beginnen.

Wanneer heeft een warmteklant recht op compensatie?

Wanneer ontstaat er wel recht op compensatie? Als er in principe een storing is langer dan 8 uur. De vergoeding is dan hetzelfde als bij energie en gas consumenten. Ze ontvangen dan een vergoeding van 35 euro als de storing tot 12 uren heeft geduurd. Elk blok van vier uren dat de warmteklant zonder warmte zit betekent nog eens een extra vergoeding van 20 euro. Het is dan zo dat de warmteleverancier hier een registratie van dient bij te houden. De vergoeding moet plaatsvinden zes maanden na de storing. Dit gebeurt gewoon automatisch en daar hoeft men geen melding van te maken. Wel is het als warmteklant uw goed recht om het zelf in de gaten te houden.

Als uw warmteleverancier de vergoeding niet heeft gedaan dan kunt u aan de bel trekken. Neem dan contact op met uw warmteleverancier en vraag wanneer zij de compensatie gaan uitkeren. Voor warmteklanten is het niet mogelijk om over te stappen met warmte. Voor verbruikers van gas is dit wel zo. Zij besparen in de regel dus meer op hun energiekosten. Met stroom kunt u wel overstappen en daarvoor de energievergelijker gebruiken. Door zoveel mogelijk op uw warmteverbruik te letten kunt u de kosten wel drukken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo