Warmtepomp
Warmtepompen maken gebruik van duurzame energie, de warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond, het water en de lucht. Een waterpomp verbruikt daardoor weinig energie. De duurzame pomp maakt gebruik van elektriciteit of gas, maar de capaciteit aan energie is een stuk lager dan bijvoorbeeld een gewone ketel die op gas werkt.
Warmtepomp een probaat apparaat
De warmtepomp is effectief en een energiebesparend apparaat. Wanneer u een waterpomp aanschaft levert deze bij verbruik van 1 kWh u 4 kWh aan stroom terug. De pomp is duurzaam omdat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. U verwarmd dus op een CO2 neutrale wijze. En dat is altijd beter voor het milieu. Zo kan de huidige warmtepomp ook woningen verkoelen. Dit kan door middel van koel units.
Bespaar op uw energieverbruik
U kunt met een waterpomp 50% besparen op uw energieverbruik, u bent milieuvriendelijk bezig tegelijkertijd, en u put geen natuurlijke brandstoffen uit. Zo voorziet u in uw verwarming en uw warm water. Het ideale aan een warmtepomp is dat het gebruik maakt van elektriciteit. Het meest duurzame is dan het gebruik van duurzame elektriciteit. Er zijn warmtepompen die in combinatie met de bestaande cv-installatie kan werken. Maar de all-electric pomp is er ook. Gas zal in dit geval niet meer nodig zijn.
Dure en minder dure varianten
Dit betreft dan ook meteen de duurste pomp uit het segment. Een goedkopere versie van de pomp is degene die gebruik maakt van ventilatielucht. Er zijn namelijk voldoende woningen die voorzien zijn van een mechanisch afzuigsysteem. De pomp wordt dan verbonden met uw hybride cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt er voor dat u minder gas hoeft te verbruiken. De voordelen zijn dus goed, want uw energierekening wordt goedkoper en u verbruikt veel minder CO2.
Hoogte subsidie verschilt per pomp
Het RVO heeft aanvullende informatie voor geïnteresseerden. Zoek van tevoren zoveel mogelijk informatie op voordat u tot aanschaf overgaat. De aanschaf is namelijk prijzig. Ook vermeldt het RVO welke duurzame pompen voor vergoeding in aanmerking komen. Een deel zal u toch zelf moeten betalen. Maar de overheid helpt in ieder geval een handje mee. Er zijn al ruim 180.000 woningen die voorzien zijn van een warmtepomp.