Wat bedoelen ze met duurzame energie?

We lezen het vaak genoeg in de kranten of op internet: Duurzame energie. Maar wat bedoelen ze met duurzame energie?

Duurzame energie is energie dat wordt opgewekt met bronnen die duurzaam zijn. Eigenlijk zou je dan zeggen maar aardgas en kolen zijn natuur producten. Dat is wel zo, maar bij de verbranding van aardgas, aardolie en kolen komt ontzettend veel CO2 uitstoot vrij en dat is niet bevorderlijk voor ons milieu. Een duurzame bron is in principe oneindig, het betekent dat er altijd voldoende van is.

En wat is dan een duurzame bron? Nou bijvoorbeeld de zon die is duurzaam. De zon komt elke dag op en dankzij de warmte en zonnestralen kunnen we daarmee stroom opwekken. Dit geldt ook voor de wind, vooral in Nederland waait het veel en hard. Dit komt weer ten gunste van de windmolens, die kunnen met veel wind duurzame energie produceren.

Biomassa als duurzame energiebron

Biomassa kan een duurzame bron zijn. Dit hoeft alleen niet altijd zo te zijn. Daar zijn de meningen dan ook over verdeeld. Bij biomassa wordt biologisch materiaal gebruikt om daar stroom mee op te wekken. Als er bossen worden gekapt om daarmee biomassa energie op te wekken dan is dit niet duurzaam. Immers vaak wordt dit hout uit het buitenland gehaald. En de schepen die ze vervoeren varen op fossiele energie en verhogen daarmee dus de CO2 uitstoot. Wordt palmolie gebruikt voor biomassa brandstof? Dan ook is dit niet duurzaam. Hiervoor worden palmbomen gekapt die er juist voor zorgen dat er extra CO2 de atmosfeer in gaat. Het kappen van vele bomen is schadelijk voor het milieu.

Het gaat er dus om dat hele keten rondom biomassa op een natuur vriendelijke wijze gebeurt. Als we mest van Nederlandse koeien gebruiken in een biomassa centrale dan is dit wel weer duurzaam. Net als het recyclen van planten, groenten en ander biologisch materiaal. We zien dan ook wel centrales draaien op de restwarmte hiervan. En dit komt ten goede aan het milieu waardoor biomassa gezien mag worden als duurzame energie vorm.

Windenergie is een duurzame energiebron mits in Nederland opgewekt

Energiebedrijven maken in Nederland ook gebruik van Nederlandse windmolens, de energie die hier opgewekt wordt is dus de juiste vorm van duurzame energie. Wanneer dit ook weer wordt geleverd aan Nederlandse huishoudens dan betekent dit dus een verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Duurzame energie dat afkomstig is uit het buitenland draagt dus niet bij aan ons verduurzamingsbeleid. Het is wel duurzame energie dus altijd beter dan energie uit kolen en olie.

Maar als duurzame energie uit het buitenland wordt toegevoegd aan ons energienet dan zien we dit eigenlijk niet. Vaak kopen energiebedrijven ook enkel certificaten die de garantie voor duurzame energie moeten leveren. In dat geval dient het energiebedrijf daar ook iets tegenover te zetten. Zoals de aanplant van extra bomen bijvoorbeeld. Energie dat hier in Nederland afkomstig is van de zon, wind of biomassa of zelfs waterstof dat is echt duurzaam.

Zonnepanelen op daken die helpen zonne-energie op te wekken

Kijk maar eens om je heen we hebben de laatste jaren veel zonnepanelen erbij zien komen. Consumenten plaatsen zonnepanelen om daarmee hun energiekosten te kunnen verlagen. De opbrengst van de zonnepanelen wordt dan voor eigen behoefte gebruikt. En de stroom die overblijft leveren ze terug aan het net, het energiebedrijf betaalt ze daar een vergoeding voor. Zonnepanelen vangen zon op en daarmee produceren ze zonne-energie. Zonnestralen zijn gratis en de zonnepanelen kunnen de consument ermee helpen in de eigen energiebehoefte te voorzien. Ook woningcorporaties plaatsen steeds vaker zonnepanelen op daken van woningen en appartementen. Zonne-energie is dus ook een vorm van duurzame energie.

We kunnen bij een energiebedrijf ook kiezen voor duurzame energie dat hier in Nederland geproduceerd is. We betalen er vaak iets extra voor, maar veel duurder is het nu ook alweer niet. Veel bewuste consumenten kiezen daarvoor om ook hun steentje bij te willen dragen aan het milieu. Het grootste aanbod aan duurzame energie uit Nederland komt nog altijd uit windenergie. Wilt u ook duurzame energie afnemen van een energiebedrijf? Dan kunt u dit aangeven tijdens uw energievergelijking op Power.nl. Met een simpel vinkje aangekruist zoekt de energievergelijker dan naar de beste duurzame energiedeals die er te vinden zijn.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart