Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

ideale slaapkamertemperatuurSlapen in een te warme slaapkamer is niet goed. U slaapt dan namelijk minder goed, waardoor het slaapritme in de war kan worden gebracht. Daarom is het dus belangrijk om te slapen onder ideale omstandigheden. Wat is nu de ideale slaapkamertemperatuur? U leest het in dit artikel.

De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius

In een koude slaapkamer slaapt u beter. Dat is gebleken uit diverse onderzoeken, maar waarom is dat nu eigenlijk het geval? Het heeft te maken met de lichaamstemperatuur. Als u in slaap wilt vallen is het belangrijk dat uw lichaamstemperatuur daalt. Dat lukt niet met een dik dekbed of wanneer uw slaapkamer veel te warm is. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius.

Slaapkamertemperatuur voor een baby

De ideale slaapkamertemperatuur voor een baby is eveneens 18 graden Celsius. Voor hen is het zelfs extra belangrijk om te slapen onder ideale omstandigheden. Een baby of dreumes kan immers niet zijn of haar eigen dekbed afnemen. Een te warme kamer kan daardoor ook gevaarlijk zijn voor een baby. Daarom kan de slaapkamertemperatuur beter iets te laag zijn dan te hoog. De ideale temperatuur voor een lekker dutje is daarom eveneens 18 graden Celsius.

Hittegolf

Tijdens een hittegolf zult u ook rekening moeten houden met weer. Het is dan belangrijk dat de slaapkamertemperatuur vooralsnog 18 graden Celsius is. U kunt daarom de gordijnen overdag gesloten houden. Houd ook de ramen dicht. Daarmee voorkomt u dat de warmte naar binnenkomt. In de avonduren kunt u alles lekker laten doortochten.

Koud weer

Gedurende de wintermaanden is het gemakkelijker om de temperatuur goed te houden. U kunt immers de verwarming aanzetten voor de ideale temperatuur. Zorg er wel voor dat u goed ventileert in de slaapkamer, want schone lucht kan sneller op de juiste temperatuur komen.

Nadelen warme slaapkamer

Slapen in een warme slaapkamer is niet prettig. Daarom is het belangrijk dat u de ideale slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius aanhoudt. Hieronder volgen de nadelen met betrekking tot een warme slaapkamer:

  • U slaapt minder lang;
  • U slaapt onrustiger en wordt bovendien vaker wakker;
  • Het duurt langer voordat u in slaap valt.

Voordelen ideale slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius

Een frisse slaapkamer met de ideale slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius biedt daarentegen verschillende voordelen, namelijk:

  • Uw stofwisseling werkt beter in de kou, waardoor u minder snel ziek wordt;
  • U valt gemakkelijker in slaap, omdat uw lichaam meer melatonine aanmaakt. Hierdoor slaapt u ook veel vaster;
  • In kou slapen voorkomt rimpels. Als uw lichaam afkoelt worden er meer hormonen ingepompt (raar maar waar);
  • U verbrandt meer calorieën als uw lichaam koud is. Uw lichaam heeft namelijk meer energie nodig om op temperatuur te blijven.

Besparen op energie

Slapen in de ideale slaapkamertemperatuur is belangrijk. Gedurende de wintermaanden zult u uw slaapkamer een beetje moeten opwarmen met de verwarming én in de zomermaanden zult u wellicht de airco aan moeten zetten. Daarvoor wilt u natuurlijk niet te veel betalen. Het is dan wel zo fijn als u klant bent bij de goedkoopste energieleverancier. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u gemakkelijk uw energiekosten berekenen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo