Iets meer dan twee derde van alle Nederlanders denken groene stroom te ontvangen. Toch blijkt dat percentage veel lager te zijn: slechts zes procent van de energie in Nederland wordt duurzaam opgewekt. Dat is nogal een flink verschil, dus hoe zit dat nu precies? Greenwashing is een begrip waar u misschien al eens van gehoord heeft én dat is hier het probleem.
Steenkolenindustrie
De steenkolenindustrie is veruit de grootste vervuiler in de energiesector. Deze industrie is verantwoordelijk voor maar liefst 70 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. Veel Nederlanders denken groene stroom af te nemen, maar vaak komt dit – zonder dat men het weet – toch uit de steenkolenindustrie.
Greenwashing
Hoe kan het dan dat Nederlandse huishoudens toch vaak energie afnemen dat helemaal niet zo groen is? Men noemt dit trucje ook wel greenwashing. Bedrijven of organisaties doen zich groener voor dan dat zij daadwerkelijk zijn. Steeds meer bedrijven of organisaties willen iets doen met duurzaam, omdat duurzaam simpelweg hot is. Als hun product of dienst daardoor beter verkoopt, zullen zij zich hier ook voor inzetten. Toch wordt er ook misbruik van gemaakt.
Greenwashing gebeurt in verschillende sectoren: van reisbureaus tot producenten van voedsel. Zo zijn er verscheidene reisbureaus die vermelden dat zij reizen met biobrandstof, wat dan slechts maar een percentage blijkt. Ook voedselproducenten laten het soms afweten.
Greenwashing op de energiemarkt
Helaas komt greenwashing ook op de energiemarkt voor. Verscheidene grote energieleveranciers geven aan groene stroom te leveren, maar dat blijkt niet altijd waar. Nederland loopt achterop als het gaat om groene stroom: alleen Luxemburg doet het nog een stukje slechter. Landen als Zweden en Finland scoren veel beter. Sterker nog: in Zweden wordt meer dan de helft van de energie inmiddels duurzaam opgewekt. De verwachtingen werden daarmee zelfs overtroffen.
Hoe werkt greenwashing?
De opwekking van groene energie kan gestimuleerd worden door certificaten in te kopen. Dit betreffen zogeheten groencertificaten die elders goedkoop kunnen worden ingekocht. In Noorwegen is er bijvoorbeeld een overschot aan duurzame energie, waardoor de certificaten voordelig te verkrijgen zijn. Op papier heeft een Nederlands huishouden groene stroom, maar in de werkelijkheid hoeft dit niet groen opgewekt te zijn.
Hoe kies ik dan voor écht duurzame stroom?
Wilt u graag kiezen voor een echte duurzame energieleverancier? Dan kunt u eenvoudig energie vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Voor het gemak staat er een duurzaamheidsscore bij de verschillende energieleveranciers. Indien gewenst, kunt u filteren op duurzaamheid. Op die manier treft u de energieleveranciers die zich daadwerkelijk inzetten voor een groener Nederland. Enkele goed scorende energieleveranciers op dit moment zijn Powerpeers, Vandebron en Greenchoice. De energievergelijker werkt volledig onafhankelijk én toont altijd alle scherpe energie aanbiedingen van dit moment.