Wat verandert er dit jaar aan je energierekening?

Inmiddels zijn we in 2019 beland. In de maand december was het al regelmatig in het nieuws: de energierekening 2019 gaat omhoog. Een gemiddeld huishouden zou zo’n 300 euro op jaarbasis extra kwijt zijn. Waarom stijgt de energierekening dit jaar zo extreem? Welke extra kosten worden er in rekening gebracht? In dit artikel lees je daar meer over.

Energiebelasting

De energiebelasting stijgt fors in dit jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de verhoogde ODE (Opslag Duurzame Energie). Afhankelijk van je verbruik stijgen de totale kosten van je energierekening. De ODE is namelijk een percentage. Een gemiddeld huishouden verbruikt echter 3.500 kWh en 1.500 m3 gas. Dat betekent een verhoging van circa 150 euro op de jaarlijks energierekening.

Variabele energietarieven

Ook de variabele energietarieven stijgen. Zowel Eneco, Essent als Nuon verhogen de variabele energietarieven. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een energiecontract met variabele tarieven. Dat betekent dat vooral zij veel meer geld gaan betalen. De tarieven gaan, gemiddeld, omhoog met 200 euro bij Eneco. Bij Nuon is dit 170 euro en bij Essent is dit 140 euro.

Hoe krijg ik een lagere energierekening?

Jij wilt toch ook niet te veel betalen? Je kunt je energierekening gelukkig verlagen door simpelweg de juiste keuzes te maken. Zo is het altijd belangrijk dat je kiest voor een vast energiecontract. Daarmee voorkom je dat je te veel betaalt aan variabele energietarieven. Kies bij voorkeur altijd voor een jaarcontract met vaste tarieven.

Overstappen van energieleverancier

Het kan dus zeker lonen om over te stappen van energieleverancier. Gelukkig werkt dat erg eenvoudig. Via Power.nl kun je namelijk energie vergelijken en overstappen. Daarvoor kun je onze handige energievergelijker raadplegen. Dat werkt erg eenvoudig: je voert simpelweg je postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is. Voor het gemak staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Overstappen duurt enkele minuutjes en je kunt daarmee echt flink besparen.

Wil je nog meer besparen? Lees dan ook nog de volgende artikelen voor een lagere energierekening:
• Zelf je woning isoleren;
• Energiezuinig douchen.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart