Als je voornemens bent om over te stappen naar een andere energieleverancier wat wil je dan graag weten? Of zijn er andere dingen over energie die je graag wilt weten? Energie omvat natuurlijk veel termen en er rijzen natuurlijk veel vragen over dit onderwerp. Hoe gaat overstappen in zn werk of hoe word de huidige energieleverancier op de hoogte gebracht van je overstap?
Wanneer mag je overstappen?
Besloten om over te stappen? Dan neemt de nieuwe energieleverancier de taak op zich om jouw huidige energieleverancier op te zeggen. Dus zij brengen hun op de hoogte van jouw overstap. Kun je ten alle tijde overstappen? Nee dat kan niet altijd want je bent gebonden aan een contractsduur. Dus zorg eerst dat de einddatum al in zicht is. Op die manier is het makkelijker om kosteloos over te stappen.
Waar komt jouw energie vandaan?
Wil je bijvoorbeeld de herkomst van je energie weten? Bekijk dan je energiecontract en daarin kun je nagaan of het grijze of groene energie betreft. Je kunt in de energievergelijker ook het product bekijken en zien waar de energie vandaan komt. De bron word daarin vermeld zoals windenergie uit Nederland of waterkracht energie uit Frankrijk bijvoorbeeld.
Wie meldt de verhuizing aan mijn energieleverancier?
Ga je verhuizen dan moet je weten dat je hier zelf melding van moet maken aan de energieleverancier. Anders blijft de energielevering op het oude adres doorgaan en heb je geen energieleverancier op je nieuwe adres. Je kunt ook kiezen om dan over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, wel gelet op het feit of je einddatum dit toelaat natuurlijk. Doe dit het liefst minimaal 6 weken van tevoren zodat de levering door kan gaan op het nieuwe adres.
Waarom betaal ik meer voor mijn energie dan wat de energievergelijking laat zien?
Kloppen jouw energieprijzen niet met wat je ziet in de energievergelijking? Dit kan goed mogelijk zijn want de energieprijzen veranderen tussentijds. Ze kunnen lager of hoger uitvallen maar jij hebt een energiecontract gesloten voor een bepaalde tijd, dus je dient dan ook de vastgelegde prijs ervoor te betalen. Na het verlopen van jouw energiecontract kun je dus starten met energie vergelijken.
Transporteren van energie kost geld net als het leveren ervan
En dan kom je tijdens het energie vergelijken termen tegen zoals transportkosten of leveringskosten. De transportkosten worden in rekening gebracht omdat de energielevering naar jouw adres word gebracht. Ook voor het leveren van energie moet je kosten betalen net zoals je kosten betaalt voor het gebruik van energie. Dat is nogal wat hè? Of wat te denken van energiebelasting en dan ook nog eens btw? BTW moeten we altijd betalen want de belastingdienst ontvangt dit weer van de energieleverancier over je geleverde energie. En energiebelasting is door de overheid bedacht om ons te stimuleren zo zuinig mogelijk te zijn met energie.
Wat is een kleinverbruiker energie?
Kleinverbruiker energie kom je ook tegen in je zoektocht naar de beste energieleverancier of goedkoopste energieleverancier. Een kleinverbruiker energie ben je als een aansluiting hebt in huis met een maximum doorlaatwaarde van 3×80 Ampère. Zit jouw aansluiting daarboven dan ben je geen kleinverbruiker energie maar een grootverbruiker energie. Kleinverbruikers energie worden juridisch nog beschermd door de Elektriciteitswet 1998. Grootverbruikers vallen hier niet meer onder.
Wie is nu eigenlijk de beste energieleverancier?
Wie is uiteindelijk de beste energieleverancier om jou energie te kunnen leveren? Dat hangt af van wat jij graag wilt van een energieleverancier. Aan de hand van de goedkoopste energie kun je een energieleverancier zoeken maar ook aan de hand van de energieleverancier met de beste klantenservice kun je die vinden. Met een op maat gemaakte energievergelijking kun je je keuzes instellen. Op die manier vind jij altijd de beste energie aanbiedingen die geschikt zijn voor jouw situatie en adres.
Blijf op de hoogte van de energiemarkt
Voor nog meer vragen omtrent energie verwijzen we je naar onze veelgestelde vragen. Ook kan het raadplegen van onze energiebegrippen meer antwoord geven op de vragen die jij hebt. Wil je bijvoorbeeld meer weten over energie besparen? Of over de energierekening? We hebben dat allemaal uiteengezet voor jou zodat jij goed op de hoogte blijft van de energiemarkt.