Wat zijn de kosten van een elektrische auto?

Als je overweegt om elektrisch te gaan rijden heb je waarschijnlijk een vraag over de kosten van een elektrische auto. Bijna iedereen die de overstap vraagt zich af wat het nu eigenlijk kost en hoeveel het scheelt met de kosten voor een traditionele verbrandingsmotor. Het lastige aan deze vraag is dat het moeilijk is om een simpel antwoord te geven. De kosten van een elektrische auto worden namelijk bepaald door een aantal factoren. Elektrisch rijden biedt echter een flink aantal voordelen. In dit artikel zetten we op een rijtje welke kosten er komen kijken bij het kopen en rijden van een elektrische auto, en welke voordelen het elektrisch rijden biedt. Ben jij al benieuwd? Lees dan snel verder.

Waaruit bestaan de kosten van een elektrische auto?

De kosten voor een elektrische auto zijn opgebouwd uit een flink aantal factoren. Deze factoren kan je onderverdelen in de aanschafkosten van de auto, de kosten die je maakt voor het onderhoud en natuurlijk de energiekosten voor het opladen van de auto. Daar staat echter tegenover dat het kopen en rijden van een elektrische auto een aantal fiscale voordelen kan bieden. En als laatste moet je ook rekening houden met de afschrijving van de waarde van de auto. Dat is natuurlijk ook het geval bij een brandstofauto.

De kosten voor de aanschaf van een elektrische auto

Als je in de showroom naar de prijskaartjes van elektrische auto’s kijkt, is het misschien even schrikken. De prijs van een nieuwe elektrische auto ligt een stuk hoger dan eenzelfde model van hetzelfde merk met een benzine- of dieselmotor. Het prijsverschil komt niet doordat het produceren van een elektrische motor zoveel duurder is. De productiekosten van een elektrische motor zijn vaak gelijk of liggen zelfs lager dan die van een benzine- of dieselmotor. De hogere prijs komt voornamelijk door het accupakket.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten elektrische auto 2

Dit model van BMW is vrij prijzig, maar wel erg mooi

Waarom is een elektrische auto duurder in aanschaf?

De kosten van een elektrische auto worden voornamelijk bepaald door het dure accupakket. In elektrische auto’s worden lithium-ion-accu’s gebruikt. Dit zijn accu’s met een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Deze worden ook gebruikt in mobiele telefoons en laptops, alleen zijn de accu’s van een elektrische auto een flink stuk groter. Dat zorgt ook weer voor hogere kosten.

Vaak is de accu net zo groot als de hele onderzijde van de auto. Je kunt je voorstellen dat dit een enorm gewicht is, en daardoor moet de auto ook steviger worden gebouwd dan een traditionele auto. Maar tegelijkertijd moet de auto ook zo licht mogelijk zijn om zo ver mogelijk te kunnen rijden. En een materiaal wat licht is en toch heel sterk, is vaak niet bepaald goedkoop.

En als laatste zijn elektrische auto’s ook nog relatief nieuw fenomeen en worden ze nog niet op grote schaal geproduceerd. Dat maakt dat de prijs nu nog hoger ligt dan die van gewone auto’s. Maar daar zal waarschijnlijk wel verandering in komen als er meer elektrische auto’s worden geproduceerd.

Voordelen bij de aanschaf van een elektrische auto

Door de fiscale voordelen kunnen de aanschafkosten van een elektrische auto een stuk lager uitvallen. Onze overheid stimuleert elektrisch rijden, en daarom krijg je als particulier een aanschafsubsidie als je een elektrische auto koopt of leaset. Dit voordeel geldt ook voor tweedehands elektrische auto’s. Bovendien hoef je ook geen aanschafbelasting te betalen, de zogeheten BPM.

Wanneer je als ondernemer een elektrische auto koopt kan je bovendien ook nog gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Daardoor valt de winst van je bedrijf lager uit en hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

kosten elektrische auto

Binnenkort brengt Tesla ook met een goedkopere variant op de markt

Kosten voor het onderhouden van een elektrische auto

Nadat je een elektrische auto hebt aangeschaft gaan de kosten van een elektrische auto ineens een stuk omlaag. Het onderhoud kost je bijvoorbeeld een stuk minder. Een verbrandingsmotor heeft veel meer bewegende delen dan een elektromotor, en al die onderdelen kunnen gaan slijten of stuk gaan. Je hoeft dus minder onderdelen te vervangen aan een elektrische motor. Ook andere kosten die je maakt voor regulier onderhoud zoals het verversen van de olie, het vervangen van een distributieriem of het monteren van een nieuwe koppelingsplaat behoren tot het verleden. Wel moet je de banden vaak sneller vervangen dan bij een brandstofauto. Dit komt omdat de accu zo zwaar is.

Minder maandelijkse kosten met een elektrische auto

Naast dat je maandelijks minder kosten maakt voor het onderhouden van een elektrische auto, scheelt het ook in de andere maandelijkse kosten die je maakt.

Je betaalt gemiddeld minder voor je autoverzekering en bovendien kun je ook nog een paar leuke fiscale voordelen krijgen. Zo betaal je in ieder geval tot 2024 geen wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (MRB). Wanneer je als ondernemer elektrisch rijdt heb je ook nog eens een lagere bijtelling. Let wel, dit voordeel geldt alleen voor volledig elektrische voertuigen, niet voor hybriden.

Is elektrisch rijden voordeliger dan rijden op fossiele brandstoffen?

De belangrijkste vraag die je hebt over de kosten van een elektrische auto is waarschijnlijk of je ook goedkoper rijdt met een elektrische auto. Elektrisch rijden is inderdaad goedkoper dan benzine of diesel. Maar hoeveel goedkoper, dat hangt af van het merk auto, het stroomtarief en waar je de accu’s van je auto oplaadt. Je kunt de auto thuis opladen met een eigen oplaadpaal, gebruik maken van een openbare oplaadpaal of bij een snel-laadpaal langs de snelweg. Opladen thuis is het voordeligst. Je betaalt natuurlijk wel eerst voor de aanschaf en het plaatsen van de oplaadpaal, maar daarna betaal je gemiddeld zo’n 23 cent per kWh. Langs de snelweg bij een snel-laadpaal is het duurst, dat kost ongeveer €8,- per laadbeurt. De gemiddelde kosten per kilometer liggen daarmee de helft lager dan bij fossiele brandstoffen. 

Goedkoper rijden met een elektrische auto

Dus in aanschaf is een elektrische auto misschien iets duurder, maar uiteindelijk liggen de kosten van een elektrische auto die je maandelijks maakt een stuk lager. Een goede reden dus om over te stappen op elektrisch rijden.

PS: ben je ook benieuwd naar de kosten van een laadpaal? Lees dan dit artikel.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart