Weer hogere energierekening voor Belgen door Turteltaks

belgische vlag
Vorig jaar kregen de huishoudens in België al te maken met een stijging in de kosten voor de energierekening deze bedroeg toen 35%. Nu blijkt uit een bericht van Moneytalk.be dat er vanaf morgen een nieuwe prijsstijging aankomt. Het gaat hierbij om de ingevoerde Turteltaks.

Hogere energierekening als compensatie voor certificaten groene stroom

De Turteltaks is ingevoerd als compensatie voor de kosten van de groencertificaten. De energierekening voor de Belgische huishoudens zal hiermee met €100 duurder worden op jaarbasis. De energiebedrijven hebben tevens besloten om deze prijsverhoging door te voeren op de maandelijkse voorschotnota. De gemiddelde €100 verhoging zal zo in termijnen worden betaald.

Vooralsnog drie energiebedrijven voeren verhoging door

Energiebedrijven Electrabel, Luminus en Eni zullen deze verhoging morgen op 2 maart 2016 gaan doorvoeren. Ieder huishouden betaalt daardoor tussen de 8 en 10 euro per maand extra. Maar de stijging zal meevallen voor de huishoudens omdat de tarieven voor gas weer gedaald zijn. Dankzij lage olieprijzen profiteert ook België van goedkopere gasprijzen.

De Turteltaks is afhankelijk van het energieverbruik dus wanneer men boven de 5000 kilowattuur aan energie uitkomt kunnen zij dus rekenen op een hogere stijging van de energierekening. Ook is de BTW in 2015 al verhoogd van 6% naar 21% en krijgen Vlaamse huishoudens niet meer de eerste 100 kilowattuur gratis zoals dat voorheen wel het geval was.

België vergelijkt steeds meer en stapt over

Door de vele stijgingen zoeken ook inwoners van België steeds meer naar een goedkopere energieleverancier. Begin januari van dit jaar werd er al een stijging gemeten en is 3.5% van de bevolking al overgestapt naar een andere energieleverancier. Zelfs 4.18% van de Belgen stapten over naar een goedkoper gasproduct.

Geen hogere energierekening? Start met energie vergelijken

Ook terugleveranciers van zonne-energie kregen in Vlaanderen te maken met de stijgingen: Zij moesten 50% extra betalen bovenop de voorgeschoten maandbedragen. Ook in Nederland hebben zonnepaneeleigenaren te maken met een verlaging van de energieprijzen die betaalt worden per kilowattuur aan zonne-energie. Vorig jaar stapten er in Nederland al ruim 15% over naar een goedkopere energieleverancier. Wacht daarom niet af wat de volgende verhoging doet en start meteen met energie vergelijken op EnergieVergelijking.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken