Wil je graag fit blijven? Sport regelmatig

Wil je graag fit blijven? Sport regelmatig!

Wie wil nou niet graag fit blijven? Iedereen toch? Daar zal je echter wel iets voor moeten doen: je zult namelijk regelmatig moeten sporten. Maar wat is regelmatig? Wanneer sport je voldoende en wanneer kun je er een tandje bijzetten? Je leest het in dit artikel.

Hoe vaak moet je bewegen?

Hoe vaak je moet bewegen, verschilt sterk per leeftijd. Zo hebben jongeren veel meer beweging nodig dan volwassen en ouderen. Jonge mensen, van 4 tot en met 18 jaar, moeten eigenlijk iedere dag wel een uurtje intensief bewegen.

Hoe vaak moeten volwassen en ouderen sporten om fit te blijven?

De norm voor volwassen is echter iets anders. Volgens de Gezondheidsraad is het raadzaam om iedere week minimaal 150 minuten te bewegen. Als je iedere dag een half uurtje sport, kom je dus aan de benodigde minuten. Dat hoeft echter niet: je kunt ook om de dag sporten, zolang je de 150 minuten per week maar behaalt. De Gezondheidsraad adviseert verder ook om minimaal tweemaal per week bot- en spierversterkende activiteiten uit te oefenen. Dat kan natuurlijk in de sportschool, maar je kunt ook thuis verscheidene oefeningen uitvoeren.

Welke sporten kan ik beoefenen?

Er zijn natuurlijk talloze sporten die je kunt beoefenen. Zo kun je bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of hardlopen. Overigens is wandelen ook prima: zolang je maar voldoende beweging krijgt. Loop dus gerust eens een blokje om, zodat je wat extra beweging krijgt. Pak eens de fiets in plaats van de auto als je boodschappen gaat doen.

Tip: De echte avonturier pakt de mountainbike!

Herstel van je lichaam

Als je fit wilt blijven, is het ook belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om weer te herstellen. Als je gezond bent, is drie tot vier keer per week sporten geen enkel probleem. Zorg er echter wel voor dat je ook even rust neemt. Als je te veel sport, kan dat ervoor zorgen dat je lichaam overbelast raakt. Eenieder die vooruitgang wil boeken, doet er dus dus goed aan om ook rust te nemen. Je moet dus een goede balans vinden.

Zorg voor goede sportuitrusting

Wil je graag fit blijven? Dan is het ook ontzettend belangrijk dat je goede sportkleding hebt. Als je buiten sport, kun je natuurlijk ook kouvatten. Een goed vest en een lekkere warme broek is daarmee erg belangrijk. Daarnaast zijn goede sportschoenen ook erg belangrijk. Daarmee voorkom je niet alleen blessures, maar ook zorgen deze schoenen voor meer stabiliteit en steun.

Een reactie plaatsen