Wil je overgaan op elektrisch koken?

Is het tijd voor een nieuwe keuken en denk je eraan om een ander fornuis aan te schaffen? Dan zijn er vele mogelijkheden. Maar eerst kies je het volgende: Koken op aardgas of elektriciteit. Wil je overgaan op elektrisch koken? Dan kan dat prima, je kunt dan kiezen voor inductie of keramische kookplaten. Het beste is om dit door een vakman te laten doen. Want je kunt het beste er een speciale groep voor stroom aan laten maken in de meterkast. Die aansluiting loopt dan naar de keuken. De hoofdzekering moet sterk genoeg zijn voor je nieuwe elektrische kookplaat.

Wil je overgaan op elektrisch koken?

Ga je voor keramisch koken dan heb je te maken met elektrische elementen waarover een glasplaat wordt gelegd. Als de plaat rood wordt op de plaats waar je de pannen neerzet dan weet je dat het voldoende opgewarmd is. Lang duurt dit niet zo’n 2 minuten. De keramische kookplaat heeft warmtespiralen, dit zie je ook wel in een broodrooster. Ze kleuren ook rood/oranje zodat je weet dat je je brood erin kunt doen. Door middel van het gloeiproces wordt je keramische plaat verwarmd en kun jij beginnen met koken. Het beste is om er nieuwe pannen voor aan te schaffen. Dit geldt ook voor de inductieplaat overigens. Het heeft te maken met de vlakke ondergrond. En een pan die niet vlak is kan krassen veroorzaken.

Het ouderwetse gasfornuis zal verdwijnen op den duur

Een ouderwets gasfornuis is voorzien van pannen dragers en gaspitten. Zodra deze contact maken met het gas ontstaat er een vlam. Dan zet je de pannen op het fornuis en kun je starten met koken. Maar bij gas komen er luchten vrij en de verbranding. Eigenlijk heb je te maken met vuurvlammen. Nu is dat wel precies te regelen door aan de knoppen te draaien. Maar het blijft ten alle tijde gevaarlijk. Zorg dus altijd dat er voldoende ventilatie rondom is.

De overheid wil in 2050 volledig van het gas af zijn. Dus daarmee verdwijnt het gasfornuis ook.

Keramisch fornuis

Bij keramisch koken heb je dus niet te maken met open vuur en werkt alles geheel op elektriciteit. Waar we op een traditioneel gasfornuis de pannendragers hebben, geeft de keramische kookplaat cirkels aan. Die gloeien dan mooi rood zodat je ook ziet waar je je pannen neer kunt zetten. Het is wel zo dat keramisch koken niet altijd energiezuinig gebeurd. En wanneer je klaar bent met koken duurt het wel even voordat de plaat afkoelt. Maar goed dat is ook zo bij een gasfornuis. Na een kwartiertje kun je de plaat gerust schoonmaken.

Het inductie fornuis

Dan het inductie fornuis. Deze plaat wordt verwarmd door middel van magnetische straling. Dus dien je ook speciale pannen daarvoor aan te schaffen. Bekijk pannen die geschikt zijn voor inductie. Natuurlijk is het even slikken dat je nieuwe pannen moet aanschaffen. Maar je huidige pannen zijn vaak aan de onderkant niet meer glad. De bodem moet immers goed aansluiten op je inductieplaat. Een inductie plaat wordt in tegenstelling tot een keramische plaat sneller warm. En verbruikt minder stroom tijdens het koken en het verwarmen. Een inductieplaat zorgt ervoor dat de warmte in je pannen komt. De inductieplaat verwarmt dus enkel je pannen, de plaat zelf zal niet warm worden. Dit is met kleine kinderen dus veiliger dan de keramische plaat.

Wel is het zo dat de keramische plaat een langere levensduur heeft dan de inductieplaat. Het verschil kan oplopen tot vijf jaar. Een keramische plaat gaat dus ongeveer vijf jaar langer mee. Daarbij dien je beide platen dus goed schoon te houden overigens. Koken op aardgas is in principe vrij goedkoop, maar gevaarlijker en je stoot er veel gassen mee uit. Inductie koken is goedkoper dan keramisch koken maar wel iets duurder dan koken op gas. Voor het milieu is het beter dat je gaat koken op elektriciteit.

Wat kost een inductieplaat mij?

In het begin kan het dus wennen zijn als je overgegaan bent op elektrisch koken. Het instellen van de juiste temperatuur bijvoorbeeld. Dit zal op den duur zijn weg wel vinden. Vooralsnog zijn veel huishoudens huiverig om over te gaan op elektrisch koken. En dat heeft simpelweg met de aanschafprijs te maken. Je bent al gauw een paar honderd euro kwijt (Vanaf €600) dit heeft ook te maken met het aantal zones. Hoe meer zones hoe duurder de inductieplaat. Je hebt ze ook voor €2000. Dus dat schrikt velen wel af, vooral omdat er ook nieuwe pannen aangeschaft moeten worden.

Een keramische kookplaat heb je al vanaf €250 en natuurlijk ook duurder. Maak een goede vergelijking en afweging voor jezelf wanneer je besluit over te gaan op elektrisch koken. Je kunt het zo duur en mooi maken als je zelf wilt. Ben je van het besparen dan kun je beter gaan voor een inductieplaat. En wil je liever nog geen afstand doen van aardgas, dan wacht je gewoon nog even.

Power.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart