Winning aardgas met 20% verlaagd

aardgasput

Volgens cijfers van het CBS is de winning van aardgas in 2014 met 20% verlaagd. Ook de netto export in aardgas zag een daling van 25%. Het verbruik vorig jaar nam zelfs af met 13%.

Minder vraag naar aardgas

De vraag naar aardgas nam af door de zachte winter die Nederland doormaakte in het najaar van 2013. De maatregelen die werden genomen door de overheid in verband met de hevige aardbevingen in Groningen zorgde voor de verlaging van 20%.

Verkoop diesel en benzine ook afgenomen

We hebben in 2014 met zn allen 38 mrd kubieke meter aan gas verbruikt, dat is 13% minder dan het jaar ervoor. In vergelijking met 1982 is het verbruik ongeveer even laag. Het verbruik van aardolie is ook met 3% verminderd, de verkoop van benzine en diesel word steeds minder verkocht, dit is deels te danken aan energiezuinige auto’s die gebruik maken van elektriciteit of aardgas.

Kernenergie en duurzame energie nemen toe

Exacte cijfers zijn niet te melden, doordat er ook veel autobezitters over de grens tanken, en deze cijfers zijn nog niet in kaart gebracht. Een toename was wel te zien in het verbruik van steenkool van 10%. De industrie heeft dit nodig voor de staalproductie. Ook kernenergie, en duurzame energie en biomassa zagen een lichte groei. Binnenkort presenteert het CBS cijfers over het aandeel duurzame energie in Nederland.

Bron: CBS

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken