Winst Gazprom gedaald met 86%

gaswinning

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft haar winst over vorig jaar zien dalen met dik 86%. Dit is het gevolg van de steeds lager wordende roebel.

Winst enorm gedaald

Vorig jaar meldde Gazprom nog een winst van 1,165 mrd roebel, deze is nu blijven steken op 157 mrd roebel. Het Russische bedrijf leent haar geld op de markten in dollars. Maar door het dalen van de roebel moet Gazprom nu meer betalen en dat resulteert in een kostenpost van 400% aan stijgingen.

Gazprom voelt sanctie’s EU

Gazprom heeft nu wel te lijden onder de Europese sanctie’s die het steeds meer opgelegd krijgt. De problemen met de gaslevering aan de Oekraïne hebben z’n weerslag ook gehad op het bedrijf. Ook de sanctie’s op het drillen naar gas spelen mee.

Export naar Europa minder

De export vanuit Gazprom naar Europa is minder geworden, vorig jaar exporteerde de gasleverancier nog 159,4 biljoen m3 gas naar Europa, terwijl dat aantal in 2013 174,3 biljoen was. Europa is de grootste markt voor Gazprom om gas naar te kunnen leveren. Maar nu de EU sanctie’s heeft opgelegd aan Gazprom is de marktpositie van het bedrijf in het geding.

Bron:Nu.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken