Wintertijd versus zomertijd bespaart u energie? Vroeger werd dat namelijk wel gedacht daarom werd de zomertijd ingevoerd. Want tijdens de wintermaanden verbruiken we nu eenmaal meer gas. Het algehele verbruik gaat dan omhoog. Dit heeft simpelweg te maken met de lagere temperaturen. En nu gas alsmaar duurder word zijn de kosten voor de energierekening nog hoger.
Feit! Zomers verbruiken we minder gas
Natuurlijk verbruiken we in de zomertijd minder gas. De warme temperaturen sluiten het gebruik van de verwarming uit. Deze hoeft niet aan. Er wordt in Europa gekeken en gedebatteerd of we de wintertijd en zomertijd moeten afschaffen. Wordt het afgeschaft? Dan blijft het in de winter erg lang donker s’morgens. De zomertijd daarentegen zorgt voor lange zwoele avonden terwijl de zon pas laat ondergaat.
De wintertijd versus zomertijd bespaart u energie?
De energiebesparing hangt er in ieder geval niet vanaf. Er wordt amper energie en gas bespaard. De meesten onder ons verlaten huis en haard om te gaan werken. Dus wordt er ook minder verbruikt. Wanneer wij de woning verlaten zetten we de verlichting en de verwarming uit. Bedrijven die buiten werken vinden de afschaffing wel een probleem. Dit houdt voor hun in dat zij langer in het donker moeten werken. Ook kinderen die s’morgens naar school moeten fietsen dan in het donker.
Langer donker wordt als onveilig ervaren
Het is vooral het gevoel dat leeft bij de consumenten. Langer in het donker vertoeven voelt als onveilig. En daar valt ook wat voor te zeggen. Nemen we puur het energieverbruik onder de loep? Dan maakt de wintertijd of zomertijd weinig uit. Het wordt gewoon kouder in de winter, dus verbruiken we meer gas. En hoe groter uw woning des te meer kubieke meters gas verbruikt worden.
Stook altijd verstandig of het nu langer licht is of niet
Stook dus altijd verstandig. In welke tijd we ons ook begeven gas kost nu eenmaal geld. Net als energie overigens. Laat uw cv-ketel eens per jaar nakijken, want een goede cv-ketel verbruikt minder. Bij het verlaten van de woning kunt u de thermostaat gewoon op 15 graden zetten. Als u dan weer thuis komt dan hoeft de cv-ketel minder hard te werken om het warm te krijgen. En zet de verwarming niet pas uit wanneer u daadwerkelijk op bed gaat. Doe dit een uur eerder. Beide handelingen schelen u al gauw €250 per jaar aan gaskosten.
Temperaturen buiten beïnvloeden het gasverbruik
Het uur verschil maakt dus weinig uit voor het verbruik. De temperaturen zijn van invloed op het gasverbruik. Als het donker is maken we gebruik van stroom voor het verlichten. Maar u kiest zelf hoeveel lampen u aanzet. Ook hangt het er vanaf of het zuinige verlichting is. De mate van verwarmen is ook deels afhankelijk van u zelf. Kiest u ervoor een dik vest aan te trekken of krijgt de thermostaat een slinger omhoog?
Wat maakt nog meer het verschil?
Wat wel een verschil maakt bij het verwarmen is de mate van isolatie. Want een woning die slecht geïsoleerd is wordt moeilijker warm. Dus als het even kan probeer uw woning dan te isoleren. Het isoleren van de woning resulteert in een lagere gasrekening. Buiten dat zijn er nog meer manieren om slim met uw verbruik om te gaan. Lees het artikel handige bespaartips eens. En daarbij kunt u natuurlijk met energie vergelijken ook uw energiekosten verlagen.