Wonen zonder aardgas kan versneld worden

Milieudefensie stelt dat in 2030 80% van de woningen zonder gas kan. Maar dit kan alleen als er structurele veranderingen worden aangebracht. Gebeurt dat niet? Dan is nog maar 20% van de woningen in 2030 van het gas af. Milieudefensie heeft daarop een pakket aan ideeën voorgesteld.

Verlaag de OZB

Er is gedacht aan de huizenbezitter, huurders en bijstandsgerechtigden. Zo zouden ze graag zien dat de OZB wordt verlaagd voor energieneutrale woningen. En zien ze het liefst dat er nog meer warmtenetten bijkomen. Duurzame warmte dat breder wordt ingezet. Denk daarbij aan een collectief van zonneboilers. Of restwarmte van grote industrieën dat naar de huishoudens toegaat.

Lagere hypotheekrente die vervolgens ingezet wordt voor verduurzaming

Huiseigenaren zouden een lagere rente kunnen krijgen op hun hypotheek, deze verlaging kan weer worden ingezet om de woning te verduurzamen. Bijstandsgerechtigden moeten hulp krijgen van hun gemeente bij het verduurzamen. Op deze manier kan er sneller gewerkt worden naar een gasloze omgeving.

Voer een CO2 opslag in

Maar deze ideeën kosten geld, miljarden zelfs. Ook daar is aan gedacht: voer een CO2 belasting in die door de burger en het bedrijfsleven wordt betaald. Dit geld komt dan in een fonds voor de transitie naar gasloos wonen. Milieudefensie zal haar pakket met ideeën volgende week naar alle gemeenten versturen. De zogenoemde routekaart moet iedereen aan het werk zetten om de versnelling in gang te zetten.

We betalen steeds meer voor onze energierekening

Zoals we eerder in een artikel schreven lijkt het erop dat de energierekening het nieuwe verdienmodel is in de politiek. Beslissingen vanuit de overheid daar valt niet veel aan te doen. Maar zelf een goedkopere energieleverancier kiezen ligt wel binnen ons bereik. Maak dan ook gebruik van de aanbiedingen door uw gemiddelde energiekosten opnieuw te berekenen.

Bereken uw gemiddelde energiekosten en stap over

Tijdens die berekening zult u zien welke cashback korting het goedkoopste is. Wilt u ook minimaal €210 korting ontvangen bij een nieuw energiecontract? Ga dan snel naar de energie aanbiedingen van EnergieVergelijking.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo