Zo kiest u een nieuwe energieleverancier

nieuwe energieleverancierBent u op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of gaat u voor het eerst op zoek naar een geschikte energiemaatschappij? Dan zit u mogelijk nog met een aantal vragen. Hoe werkt de overstap en kies ik voor groene stroom? Wil ik kiezen voor een enkel- of dubbeltarief? In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Voor het eerst een energieleverancier kiezen

Heeft u momenteel nog geen energieleverancier en wilt u er eentje uitkiezen? Dat is erg eenvoudig. Daarvoor kunt u simpelweg energie vergelijken met behulp van ons vergelijkingssysteem. In het handige overzicht kunt u de verschillende energietarieven bekijken van de verschillende energieleveranciers. Deze tips helpen u verder op weg:

  • Met behulp van onze energievergelijker kunt u alle energieleveranciers vergelijken. Vergelijken is erg belangrijk, zodat u nooit te veel betaalt voor uw energierekening;
  • Bereken de totaalprijs door uw energieverbruik in te voeren. Aangezien dit is uw eerste contract is kunt u ook een schatting aangeven. Zijn er vorige bewoners in uw woning geweest? Dan kunt ook aan hen vragen wat zij ongeveer verbruikten aan stroom en gas in de woning;
  • Bekijk of u ook duurzame stroom wilt afnemen. Eventueel kunt u daarop filteren met behulp van de filters;
  • Lees de voorwaarden altijd goed door. Hoelang is het actietarief geldig en welke prijzen gelden er ná het actietarief? Past de contractvorm bij u en op welke manieren kunt u uw termijn voldoen?

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft bekendgemaakt dat een op de vijf huishoudens is overgestapt van energieleverancier in de periode april 2018 en april 2019. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier wordt dus steeds populairder. Veel mensen stappen over vanwege betere tarieven, een cadeau, een betere service of duurzaamheid. In het geval van een verhuizing kunt u uw huidige contract vaak meeverhuizen.

Als u wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het wel belangrijk dat u de contractdata van uw huidige contract naloopt. Staat uw huidige contract het toe om de overstap te maken? Dan kunt u overstappen van energieleverancier zonder overstapboete. Is dat niet het geval? Dan kunt u beter nog even wachten met de overstap.

Waar kan ik op letten?

Als u wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier is het belangrijk dat u let op verschillende aandachtspunten. Zo kunt u letten op volgende zaken:

  • U ontvangt de beloofde welkomstkorting alleen als u uw contract helemaal uitzit. Stapt u onverhoopt eerder over? Dan vervalt de korting;
  • Een boete volgt als u uw contract vroegtijdig opzegt;
  • Vaak moet u extra betalen als u wilt betalen per acceptgiro of op rekening. Automatische incasso is altijd gratis;
  • Uw nieuwe energieleverancier kan u een waarborgsom in rekening brengen als u als wordt gezien als ‘risicoklant’ vanwege onder andere betalingsachterstanden of schulden. Deze waarborgsom kan oplopen tot 1.000 euro;
  • Controleer uw eindafrekening altijd als u deze ontvangt van uw oude energieleverancier. Zijn alle kortingen verwerkt? En klopt uw verbruik?

Een nieuwe energieleverancier uitkiezen met duurzame energie

Wilt u graag een nieuwe energieleverancier uitkiezen met duurzame energie? Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Gelukkig zijn er voldoende energieleveranciers waar u uit kunt kiezen. In onze energievergelijker wordt namelijk een duurzaamheidsscore aangetoond. De meest duurzame aanbieders hebben een score. De energie wordt vaak opgewekt op Nederlandse bodem en gas is dan vaak CO2-gecompenseerd. Groene stroom hoeft gelukkig niet altijd (veel) duurder te zijn dan grijze energie.

Vaste of variabele tarieven?

Per definitie is de ene contractvorm niet beter dan de andere. Er bestaan simpelweg een aantal voor- en nadelen per contractvorm. Als u kiest voor een variabel energiecontract kiest u voor variabele energietarieven. Dit kan dus wijzigen, maar u kunt uw contract ook op ieder moment opzeggen. Er zijn helaas geen interessante welkomstkortingen bij dit energiecontract. Dat is wel het geval bij een vast energiecontract. U zit voor een bepaalde periode aan uw energieleverancier vast, maar u bent ook verzekerd van vaste energietarieven en u kunt profiteren van een leuke welkomstaanbieding. Als u een nieuwe energieleverancier uit gaat zoeken is het belangrijk dat u daarin een goede keuze maakt.

Jaarcontract?

Als u op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier loont het vaak om te kiezen voor een jaarcontract. In de regel zijn deze contracten het voordeligste. De welkomstkorting valt dan namelijk vaak het hoogst uit. Uiteraard kunt u zelf uw energiekosten berekenen en nagaan welke deal het beste bij u past. U zult direct merken dat de eenjarige energiecontracten bovenaan staan. Dat is niet voor niets, want de energievergelijker toont de goedkoopste energieleverancier namelijk altijd bovenaan.

Enkel- en dubbeltarief

U kunt ook nog kiezen uit een enkel- en dubbeltarief. Bij een dubbeltarief betaalt u gedurende de piekuren een hoger tarief. Gedurende de daluren betaalt u een lager bedrag. Kiest u voor een enkeltarief? Dan is het bedrag per kWh stroom en per m3 gas altijd hetzelfde. Of het goedkoper is om het dubbeltarief te nemen hangt af van uw energieverbruik. Draait u uw wasjes vooral in de avonduren of na 11 uur ’s avonds? Dan kan het lonen om te kiezen voor het dubbeltarief.

Bekijk onze energie aanbiedingen

Wilt u graag overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Bekijk dan onze energie aanbiedingen. Hierbij heeft u keuze uit onder andere cashback energie en energie met welkomstcadeau. Uiteraard kunt u via onze website onafhankelijk vergelijken voor de beste deal. Zo betaalt u nooit meer te veel voor uw energierekening. Heeft u nog vragen met betrekking tot uw overstap? Neem dan gerust contact met ons op: uiteraard helpen wij u graag.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo