Zonne-energie sinds 2015 50% goedkoper geworden

zonne-energie dubai
De prijs voor zonne-energie is in een jaar met 50% goedkoper geworden en kost nu 2.6 cent per kilowattuur zo schrijft Trouw. In Dubai liggen de prijzen voor zonne-energie het laagst en werd er begin vorig jaar 5.84 dollarcent per kilowattuur betaald. Dit is een enorm lage prijs voor stroom en er werd zelfs niet gedacht dat het zo goedkoop kon.

Dubai startte vorig jaar zonneveiling

Het emiraat begon eind 2015 al met een veiling waar men zich voor kon inschrijven, de bedoeling is om zonnepanelen te installeren met een capaciteit van 800 megawatt. Ter vergelijking: Dubai heeft ongeveer de grootte als de hele provincie Noord-Holland. Dubai wil de eerste 200 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd hebben in 2018 en de overige capaciteit word in 2019 en 2020 bij geplaatst.

Vijf bieders voor zonneproject

Het opvallende aan de veiling was de bereidheid van de bieders om 2.99 dollarcent te willen betalen. De duurste bieding was 3.9 eurocent per kilowattuur. In Peru werd eind februari 4.2 eurocent als goedkoopste bieding gedaan voor een soortgelijk project. De stabiliteit van zonuren is gewaarborgd in Dubai en is de kostprijs van zonnepanelen daar ook goedkoper. Voor Arabische bedrijven die zich bezig houden met fossiele brandstoffen valt er dan ook niet te concurreren met deze lage stroomprijzen.

Investeringskosten worden terugverdiend met productie

Ondanks het feit dat olie een belangrijk product is in de Arabische wereld blijken de landen het feit te hebben geaccepteerd dat duurzame energie belangrijker word dan fossiele energie. De gunstige rente in de emiraten heeft er in ieder geval ook aan bijgedragen om te durven investeren. De kosten voor het bouwen van een zonnepark worden bij aanvang al geïnvesteerd. De investeringskosten worden dan later terugverdiend wanneer het zonnepark stroom produceert en vervolgens kan verkopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken