Subsidie op zonneparken in Spanje gekort

logo zonnepaneel

Onze Nederlandse banken en de pensioenfondsen die geld hebben gestoken in spaanse zonneparken lopen het gevaar daar flink op te verliezen nu de regering van Spanje aangegeven heeft te willen korten op de subsidie’s die worden verstrekt voor zonne-energie.

Bekende nederlandse pensioenfondsen zien verlies oplopen

De pensioenfondsen zoals: ABP, Zorg en Welzijn, Delta Lloyd en Rabobank hebben gezamelijk voor 320 mln geinvesteerd in een fonds. Deze worden beheerd door de Triodos Bank en NIBC. Een gedeelte hiervan is geinvesteerd in de zonneparken. Hoeveel is onbekend.

Maatregel bedoeld om miljardenschuld terug te dringen

Om de crisis te bestrijden en de tekorten in de spaanse energiemarkt terug te dringen heeft de spaanse regering  dit besloten. De tariefgarantie’s die werden gesubsidieerd zorgden ervoor dat de beleggingen in zonne-energie tot 80% konden worden voor gefinancieerd dankzij de bankleningen. Maar nu deze worden gekort loop het gevaar op verlies op nu blijkt dat de banken nog geen maatregelen hebben getroffen.

Er is voor 18 miljard in totaal aan leningen hiervoor verstrekt. De particuliere Spanjaard word ook benadeeld met deze regel, zonne-energie word nu alleen maar duurder en de kosten voor energie zullen met 30% duurder worden nu de toeslag gekort word.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken