Zwangerschap vergoedt zorgverzekering

Zwangerschap: wat vergoedt de zorgverzekering?

Als je in verwachting bent van een kindje is dat natuurlijk ontzettend leuk. Tijdens de zwangerschap heb je ook veel zorg nodig. Wat vergoedt de zorgverzekering en wat moet je toch echt zelf betalen? In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

De verloskundige

Je kunt de verloskundige bellen zodra je ontdekt dat je zwanger bent. Vaak kun je tussen de 8de en 12de week terecht bij hen voor een afspraak. Dit bezoekje wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het is echter wel belangrijk dat je controleert met welke verloskundigen jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt, want anders kan het zijn dat je een gedeelte wel zelf moet betalen.

Bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

In principe kan je zelf kiezen of je bevalt in het ziekenhuis of dat je thuis bevalt. Thuis bevallen is echter wel voordeliger, maar wanneer er een medische noodzaak is moet je in het ziekenhuis bevallen. In dat geval wordt dat ook vergoed vanuit de basisverzekering. Kies je er echter voor om hier zelf voor om hier te bevallen, zonder dat daar een medische noodzaak voor is? Dan zal je een wettelijke eigen bijdrage moeten betalen. Vaak kun je je daarvoor aanvullend verzekeren. Dat is echter niet bij iedere zorgverzekeraar mogelijk. Je zorgverzekering vergelijken is dan ook erg belangrijk als je verwacht zwanger te worden.

Kraamzorg

Na de zwangerschap krijg je ook kraamzorg. De kraamverzorgende ondersteunt bij de verzorging van de moeder en de baby. Voor de kraamzorg geldt echter wel een eigen bijdrage. Dit bedraagt 4,20 euro per uur. Ook daarvoor kan je je echter aanvullend verzekeren. Heeft je kraamzorgbureau geen contract afgesloten met je zorgverzekeraar? Dan is de vergoeding mogelijk lager. Ook daarvoor is het dus belangrijk dat je de polisvoorwaarden nagaat.

Eigen risico

Er geldt geen eigen risico voor verloskundige zorg, de bevalling en kraamzorg. Echter kosten laboratoriumonderzoek of vervoer met de ambulance wel eigen risico. Dat betreft 385 euro in 2019.

Overstappen van zorgverzekering?

In de maanden november en december kun je overstappen van zorgverzekeraar. Daarvoor kun je zorgverzekeringen vergelijken via ons vergelijkingssysteem. Zorg ervoor dat je aangeeft wat voor jou belangrijk is. Zo kan je onder andere kiezen voor verscheidene aanvullende verzekeringen die handig zijn tijdens de zwangerschap.

Een reactie plaatsen