Zweeds bedrijf verdubbelt zonnestroom opbrengst

zonneschijn

Een technisch bedrijf uit Zweden heeft een zonnecentrale gebouwd dat beloofd het meest efficiënt zonnestroom te produceren. De zonnecentrale heeft zelfs haar zonnestroom productie verdubbeld.

Efficiënte zonnecentrale in Zuid-Afrika

Ripasso Energy heeft de zonnecentrale geïnstallerd in de Kalahari woestijn in Zuid-Afrika. De centrale is voorzien van 2 paar spiegels die 12 meter hoog zijn. De spiegels zijn gesynchroniseerd met een warmte turbine dat al in 1816 ontwikkeld werd. Er word gas opgeslagen in plaats van water om het vliegwiel te laten draaien. Het vliegwiel is gekoppeld aan de spiegels.

Grote spiegels vangen maximaal zonlicht op

Om de turbine te laten draaien zijn de spiegels vastgemaakt aan een sensor dat de zon volgt, deze draaien om de turbine heen. De zonnesensor vangt het maximale aan zonlicht op. Ondanks dat het vliegwiel erg primitief lijkt is het desondanks ook overgenomen door het Zwitserse leger. Het Zwitserse leger gebruikt het systeem voor haar onderzee boten. Deze techniek is ideaal voor de onderzeeboten omdat het systeem kan functioneren op iedere warmtebron.

Systeem eerst 4 jaar getest

Ripasso Energy heeft het systeem gedurende vier jaar getest voordat het in gebruik werd genomen. Waar conventionele zonnepanelen 15% aan zonnestroom opwekken met dit soort systeem blijkt dat Ripasso effectief zelfs 34% kon produceren. Het systeem produceert 75 tot 85 megawattuur per jaar aan zonnestroom. Vanuit ecologisch oogpunt bekeken besparen zij hiermee ook 81 ton aan broeikasgas.

Bron:Inquisitr

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken