Zweedse Vattenfall trekt zich terug uit bruinkoolsector

kolen

Het Zweedse Vattenfall verkoopt haar bruinkoolcentrales om de CO2 uitstoot te verkleinen met 75%. Met de verkoop zal Vattenfall 30% minder aan energie produceren.

De bruinkoolcentrale’s bieden werk aan 8000 werknemers deze zullen worden overgenomen bij verkoop aan de nieuwe eigenaar. De energieleverancier heeft net als andere energieleveranciers te leiden onder de dalende energieprijzen. Ook de verstrekte energie subsidie voor duurzame energie maakt het moeilijker om nog winst te maken met de bruinkoolcentrale’s.

Energieleverancier EON gaf eerder al aan haar aandeel in kolencentrales van de hand te gaan doen. Zij splitsen het bedrijf op in duurzame energie en grijze energie. Vattenfall wil haar focus gaan verleggen naar offshore windenergie en is niet van plan om het bedrijf zodanig op te splitsen zoals EON dat wel doet.

Toch ziet Vattenfall nog genoeg mogelijkheden in Duitsland om energie te produceren ondanks de verkoop van de centrales. Zo investeren ze in warmte energie en blijven ze actief met de handel in de energiesector daar. Het aandeel in bruinkool zorgt in Duitsland voor 45% in de energiebehoefte. Het kabinet stuurt er dan ook op aan om sneller over te stappen op duurzame energie door het afschaffen van kernenergie.

Bron: Duurzaambedrijfsleven

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken