Zwitserland pro verbod op kerncentrales

De regering van Zwitserland heeft de nieuwe plannen om toekomstige kerncentrales te gaan verbieden. En zoals het nu staat is de bevolking voor het verbod op nieuwe kerncentrales. Ook wil Zwitserland miljarden euro’s gaan investeren in duurzame energie. Afgelopen zondag werd er een referendum gehouden en bleek 58% achter het bouwverbod te staan.

Zwitsers betalen €37 per jaar meer als voorstel erdoor komt

Als de nieuwe wet erdoor komt zal het de bevolking van Zwitserland ongeveer €37 extra per jaar gaan kosten om de nieuwe wet te kunnen bekostigen. Ook Duitsland is van plan om in 2022 alle kerncentrales te gaan sluiten. Buurland Oostenrijk heeft de kerncentrales jaren geleden al gesloten en maakt geen gebruik meer van kernenergie. Dankzij het nieuwe verbod kan het land zich focussen op duurzame energie en hierdoor het gebruik van fossiele energie afbouwen.

Windenergie en zonne-energie verviervoudigen

Energiestrategie 2050 omvat verschillende maatregelen om ook het aandeel in windenergie en zonne-energie te viervoudigen voor 2035. Toch rijst er ook kritiek omdat een andere berekening zou leren dat Zwitsere huishoudens niet €37 extra moeten gaan betalen maar zelfs €2900 per jaar. Wanneer er niet voldoende duurzame energie word geproduceerd dan is het land nog steeds afhankelijk van duurzame energie uit het buitenland.

Ook kritiek vanuit andere partijen tegen referendum

De partijen die tegen het sluiten van de kerncentrales zijn hebben al een campagneposter uitgebracht met de afbeelding van een vrouw onder een koude douche. Minister Doris Leuthard vindt de campagneposter overdreven en stelt dat gezinnen hooguit €40 per jaar meer moeten betalen. In ieder land waar gedebatteerd word over het nut duurzame energie komt altijd de vraag naar boven of er wel voldoende duurzame energie kan worden geproduceerd. Want wanneer deze niet voorradig is dan zal fossiele energie nodig zijn.

Zwitserland wil transitie naar duurzame energie versnellen

De kerncentrales in Zwitserland leveren een derde van de energieproductie op. Het referendum zet zich nog altijd in voor veiligheid en de transitie naar duurzame energie. Vorig jaar bleek nog dat de Zwitsers een voorstel hadden afgewezen waarin de kerncentrales eerder gesloten konden worden. Toen stemde 55% van de burgers tegen.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Power.nl
Logo
Nieuwe Account Aanmaken